Annons
X
Annons
X

Det kostar, men smakar det något?

VÄLFÄRD | VALUTA FÖR PENGARNA

Vardagar mallan 9 och 12. Då är risken som störst att fastna i poliskontroll och få göra utandningsprov. Detta konstateras i en ny rapport av forskare vid Polishögskolan. Bilden som växer fram är bekräftelsen av en riktig insändarklassiker. Jag vet, jag har varit redaktör för insändarsidor och det finns ingenting som irriterar en lokalbefolkning så mycket som de där räderna. Plötsligt står patrullen där, skapar köer och kollar flera hundra bilar samtidigt – just den morgonen då det tagit lite extra tid på dagis och du redan är sen till jobbet.

– Vem som helst begriper ju att det inte är ­mellan 9 och 12 en vanlig måndag som man får fast flest rattfyllon, muttrar du och börjar formulera din insändare i huvudet.

Sen kommer du hem, noterar att den lagom till första advent uppsatta julbelysningen i trädgården är stulen. Du ringer polisen och får veta att detta tyvärr inte är ett prioriterat område, men om du behöver papper att skicka till försäkringsbolaget så kan du såklart anmäla. Efter maten öppnar du lokaltidningen och konstaterar att det var stökigt på stan i helgen: två misshandelsfall – ingen gripen.

Annons
X

Vem kokar inte över och känner sig lurad på själva grundöverenskommelsen av det här? Om med­borgarna ska acceptera att ”under skatter digna ner” är det en förutsättning att de får valuta för pengarna. Ett fungerande polisväsende och rättssystem är för många den viktigaste mätaren på ­huruvida denna valuta ges eller ej.

Och jag vågar nog påstå att få medborgare ser det som väl spenderade pengar att en stressig måndagmorgon, mellan dagis och jobb, få nöjet att blåsa i en alkometer... Tvärtom, det är då man ­skriver den där insändaren. Dessvärre fylld med så många invektiv att den inte publiceras. Inte ens gorma i tidningen får man. Maktlösheten är total.

Brister i polis- och rättsväsende är ofta droppen som får bägaren att rinna över, men faktum är att frågan ”Får jag valuta för mina pengar?” borde ställas betydligt oftare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En tydlig fingervisning om detta ges i en ny undersökning av United Minds på uppdrag av Timbro. Upprinnelsen är en debattartikel av Billy McCormac, publicerad på Newsmill.se, i vilken han föreslog att politikerna borde underlätta för företagen att starta dagisverksamhet.

  Resultaten av undersökningen visar att det förvisso finns ett intresse för mer mångfald i utbudet, att ha ungarna närmare jobbet, att ha mer inflytande över verksamheten, högre flexibilitet – allt det där. Vad som däremot saknas är en vilja att betala mer för detta. Endast två av tio är beredda att lägga till lite pengar för att få det där inflytandet.

  Okej, då är väl människor helt enkelt nöjda som det är – åtminstone relation till priset. Eller?

  I samma undersökning får de tillfrågade svara på vad de ”tror att den totala kostnaden för en genomsnittlig förskoleplats är”.

  33 procent svarar 1500 kronor i månaden och 30 procent gissar på 3000. Endast tolv procent svarar 10000 kronor, som är det alternativ som ligger närmast verklighetens snittkostnad om runt 13000 kronor i månaden. Då måste man fråga sig. Om fler än 12 procent visste att den faktiska kostnaden per dagisplats är mångdubbelt högre än vad de tror – skulle de fort­farande vara nöjda med ­bristande utbud, bristande flexibilitet och lågt eget in­flytande.

  Eller skulle de skriva insändare?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X