Annons
X
Annons
X

”Det kommer att bli en tuff avtalsförhandling”

När industrifacken nu har gått ut med sina krav vill IF Metalls ordförande Anders Ferbe att ribban ska vara lagd inför nästa års tuffa löneförhandlingar. Men efter att LO-samordningen klappat samman kan de stora industrifackens roll utmanas.

Avtalsrörelsen 2016
[object Object]
IF Metalls ordförande Anders Ferbe under måndagens presskonferens. Foto: Marcus Ericsson/TT

Industrifacken vill se löneökningar på 2,8 procent, systematiskt jämställdhetsarbete och bättre arbetsmiljö för sina medlemmar. Det är kraven från Sveriges fackliga industrijättar IF Metall, Unionen, Livs, GS och Sveriges ingenjörer.

I vanliga fall brukar LO samordna lönekraven och industrifackens lönesiffra är den som sätter normen för övriga förbunds förhandlingar. Men inför avtalsförhandlingarna 2016 har samordningen klappat ihop. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson uppgav att det berodde på att facken inte klarade av att komma överens om hur lönegapet mellan kvinnor och män skulle minska. Exempelvis Kommunal vill att kvinnornas lön ska ökas lite mer så att de kommer ikapp.

Men splittringen är större än bara mellan olika branscher. Fem industrifack (Måleriförbundet, Seko, Fastighets, Elektrikerna och Byggnads) har tidigare brutit sig ur. De kallar sig för 6F och sa i oktober till SvD Näringsliv att de kommer att gå fram med egna krav. En mycket farlig utveckling, anser Anders Ferbe.

Annons
X

– Det skulle innebära att det blir ett lurpassande på varandra och då blir det en huggsexa. Det skulle driva upp nivåer och hota konkurrenskraften. Vi får en löneökningstakt som är för hög. Om man spräcker märket så utmanar man hela lönebildningsmodellen.

Samtidigt menar han att majoriteten av fackförbunden är överens om att det är viktigt att industrin får lägga ribban.

– Det råder fortsatt bred konsensus om lönebildningen och jag tror industrins lönebildning kommer respekteras som normerande.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Men stämmer det att 6F var en anledning till att LO-samordningen sprack? **

  – Det fanns skilda syner mellan förbunden i LO. Det är naturligtvis upp till varje facklig avtalsrörelse att göra som man tycker är bäst. Det har jag inga synpunkter på. Men det är tydligt att de så kallade 6F inte anser att de ska följa någon normering.

  Du menar att konkurrenskraften skulle hotas om det blir huggsexa om lönenivåer. Industrin menar att den är hotad redan med de krav ni presenterar nu?

  – Jag har aldrig varit med om att arbetsgivare tycker att vi har ställt bra krav. Jag tror att det kommer bli en tuff avtalsförhandling men är fast övertygad om att vi kommer att lyckas träffa ett avtal som är bra både för löntagarna och för industrin.

  Anders Ferbe menar att kraven bygger på en analys av hur inflationen kommer att utvecklas och att facken är nöjda med att Riksbanken fortsätter att sikta på inflationsmålet.

  – Vi kommer fortsätta att utgå från inflationen. Högre inflationsnivåer är viktigt för att få en kronkurs som gynnar exportindustrin.

  De krav som industrifacken nu går fram med ska gälla ett år. Utöver 2,8 procents löneökning och minst 450 kronors ökning för dem som har avtal med lägstalöner har industrifacken också ställt krav på en modell för systematiskt jämställdhetsarbete och arbetsmiljö.

  – Ett av många problem är att kvinnor inte får den kompetensutveckling de ska ha. Det är väldigt viktigt att man på varje arbetsplats ser över situationen för de kvinnliga medarbetarna.

  Kan det handla om kvoteringskrav?

  – Inte i första hand.

  Annons

  IF Metalls ordförande Anders Ferbe under måndagens presskonferens.

  Foto: Marcus Ericsson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X