Annons
X
Annons
X

”Det kommer att bli värre innan det blir bättre”

Fifflande politiker och affärsmän är de som bär ansvaret för den ekonomiska krisen i Grekland – inte de vanliga greker som nu får ta smällen. Det menar Grekiska riksförbundets ordförande i Sverige som oroas över den våldsamma utvecklingen i sitt forna hemland.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS/AP

Komninos Chaideftos är 55 år och kom till Sverige från Grekland på sjuttiotalet. Han arbetar som hemspråkslärare i grekiska men är även ordförande i Grekiska riksförbundet i Sverige. Ett engagemang som satts på prov de senaste dagarna sedan krisen i Grekland utvecklats och alla svenskar vill veta vad som egentligen försiggår i hans forna hemland.

– Ni tror att vi är ett lat, bortskämt folk men det är inte sant. Krisen är politikernas fel, inte folkets men det är de som får betala notan, säger han upprört till SvD.se.

Bilden i svenska medier som bland annat dominerats av uppgifter att greker har två extra månadslöner, samt att flera yrkesgrupper, däribland poliser och piloter får gå i pension vid 53 års ålder tycker han är orättvis.

Annons
X

– De flesta vanliga statsanställda och andra har jobb vid sidan av och inte löner man kan leva av. Det finns en myt – men bilden av greken som lat är inte sann. De flesta besöker Grekland i turistsammanhang och då kanske man får intrycket av att grekerna dricker kaffe hela dagarna men det stämmer inte.

Under onsdagen utlystes generalstrejk i Athen – våldsamma protester präglar huvudstaden och under eftermiddagen omkom tre personer i bränder i den grekiska huvudstaden som en följd av protesterna. Komninos Chaideftos oroas över utvecklingen.

– Folk är arga, men det är inte vanligt folk som står bakom de värsta protesterna, det är nog mer vänsterradikala som vill utnyttjar situationen. Men det kommer att bli värre innan det blir bättre, säger han till SvD.se.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tror du att protesterna kommer att hjälpa?

  – Vad ska de annars göra. Men jag hoppas det blir mer fredliga protester annars finns det risk att staten tar till hårdare krav.

  Komninos Chaideftos mamma bor på ön Thassos och är en de som kommer att drabbas av de tuffa besparingar som den grekiska staten infört de senaste veckorna som en följd av krisen. I dagsläget får hon 420 euro i månaden. Nu sänks pensionen till 380 euro i månaden.

  – Om min mamma bara levde på det skulle det inte gå. Nu kan jag hjälpa henne men tänka alla de som inte kan få hjälp.

  I påskas var Komninos Chaideftos i Grekland och hälsade på familjen.

  – Mamma pratade mycket om pengar och de brukar hon aldrig göra. Barer och kaféer var tomma trots att det brukar vara fullt med folk kring påsk.

  Hur var stämningen bland folk?

  – Deppig. Orolig. Folk undrar hur det ska gå.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS/AP Bild 1 av 16
  Foto: REUTERS/YIORGOS KARAHALIS Bild 2 av 16
  Foto: REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL Bild 3 av 16
  Foto: REUTERS/YIORGOS KARAHALIS Bild 4 av 16
  Foto: AP PHOTO/THANASSIS STAVRAKIS Bild 5 av 16
  Foto: AP PHOTO/ALKIS KONSTANTINIDIS Bild 6 av 16
  Foto: REUTERS/YIORGOS KARAHALIS Bild 7 av 16
  Foto: (AP PHOTO/DIMITRI MESSINIS Bild 8 av 16
  Foto: REUTERS/JOHN KOLESIDIS Bild 9 av 16
  Foto: AP PHOTO/THANASSIS STAVRAKIS) Bild 10 av 16
  Foto: AP PHOTO/THANASSIS STAVRAKIS Bild 11 av 16
  Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS/AP Bild 12 av 16
  Foto: NIKOLAS GIAKOUMIDIS/AP Bild 13 av 16
  Foto: THANASSIS STAVRAKIS/AP Bild 14 av 16

  Demonstrationer utanför parlamentet.

  Foto: THANASSIS STAVRAKIS/AP Bild 15 av 16
  Foto: NIKOLAS GIAKOUMIDIS/AP Bild 16 av 16
  Annons
  X
  Annons
  X