FäktarenDet känns som fantasy – men är nutidhistoria

Märt Avandi.
Märt Avandi. Foto: Studio S

”Fäktaren” är en spännande berättelse hämtad ur verkligheten, skildrad med exakta medel. Det som saknas är komplikationen i den estniska historien, skriver Jeanette Gentele.

Under strecket
Publicerad
Annons

Orden är få. Pauserna långa. Ansiktena nollställda. Så utspelar sig ”Fäktaren” också i en tid då ett förfluget ord kunde leda till fängelse eller förvisning, en förfrusen tid stelnad i misstro och rädsla. När Endel Nelis anländer med tåg från Leningrad till den lilla estniska staden Haapsalu 1952 för att börja en anställning som idrottslärare i en mellanstadieskola vet vi inget om honom. Under förtexterna informeras vi om att Estland efter att först ha ockuperats av ryssarna, sedan av tyskarna, och sedan återigen av ryssarna under andra världskriget nu är en del av Sovjetunionen som jagar ”folkfiender”.

Skolans rektor är misstänksam redan från början mot någon som frivilligt lämnat storstan för en landsbygdshåla. Ännu mer misstänksam blir han när Endel föreslår fäktning som fritidsaktivitet för barnen, ”en relik från feodalismen”. Även fritidsaktiviteter var kontrollerade under denna tid.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons