Annons

Guy Dammann:Det kändes som om världen stod inför sitt slut

Notre-Dame i lågor.
Notre-Dame i lågor. Foto: Frankenberg Roberto/Modds/Camera Press/TT

Branden i Notre-Dame fick mig att känna en outsäglig sorg. Men mitt i bedrövelsen skedde ett under som visar att anden som besjälade byggnaden trots allt är intakt.

Under strecket
Publicerad

Interiör från kyrkan 2013.

Foto: Christophe Ena/TT Bild 1 av 2

Åskådare utanför den brinnande katedralen.

Foto: Christophe Ena/TT Bild 2 av 2

Var befann du dig när Notre-Dame gick upp i lågor? Även om det nu verkar som om domkyrkan har räddats från det värsta, kommer många att behålla ett starkt levande minne från när de först såg bilderna från Paris. Under de långa osäkra timmarna, när ingen ännu visste hur långt elden skulle nå och vad som skulle kunna räddas; när många trodde att Europas mest kända tvillingtorn också skulle rasa och de sociala medierna fylldes av rykten kring brandens omfattning och orsak; när spiran bröts itu och plötsligt försvann i lågornas växande gap. Då kändes det helt enkelt som om världen stod inför sitt slut.

Till skillnad från flesta katastrofer som beskrivs i medierna dog trots allt ingen i Notre-Dame. Och även om reparationerna kommer att kräva oerhörda resurser, så kommer pengar, kunskap och material att finnas tillgängliga. Ekarna – som odlades för den specifika uppgiften att ersätta spirans trästruktur vid en sådan olycka som nu blev verklighet – står redo för tjänst på samma ställe i Versailles där de som nyss brann upp ursprungligen växt. När det dessutom kom fram att de 16 kopparstatyer som omringade spiran nyligen hade tagits ner för renovering kändes det nästan som om man kunde tala om tur i oturen.

Annons
Annons
Annons