”Det kändes fruktansvärt”

Det tog fyra månader för konstnären Ulf Wahlberg att göra de 23 jättemålningarna till Skärholmens tunnelbanestation. Att totalförstöra dem med sprejfärg tog bara några minuter.

Under strecket
Publicerad

Ulf Wahlberg vid sina oljemålningar i Skärholmens tunnelbanestation. Konstverk som nu är totalförstörda efter klottersanering.

Annons

Som mycket av konsten i Stockholms tunnelbana är Ulf Wahlbergs utsmyckning av Skärholmens station i södra Stockholm i jätteformat. 23 målningar, var och en två gånger fyra meter, täcker hela ena spårväggen. Samma ödsliga motiv, tre övergivna 50-talsbilar mitt i ett kargt ökenlandskap, återkommer i alla tavlor, skildrat i olika ljus.

Men resenärerna fick inte njuta länge av verken. De hade bara hängt uppe några veckor när de för första gången vandaliserades. Några okända personer hade skrivit sina signaturer, sina ”tags”, längs med hela bildsekvensen.
– Här har jag stått och jobbat så länge med mina målningar, finjusterat allt och känt in varenda detalj. Och så kommer jag plötsligt dit och någon jävel har sprejat överallt. Det är fruktansvärt, det går inte att beskriva hur det känns, det är en sådan besvikelse, säger Ulf Wahlberg.

Annons
Annons
Annons