Annons

”Det kan vara känsligt att prata om musik och IQ”

Eva Bojner Horwitz är ny professor i musik och hälsa vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Eva Bojner Horwitz är ny professor i musik och hälsa vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Foto: Malin Hoelstad

Att mäta hälsoeffekten av musik – går det? Ja, om vi forskar på stressnivåer, flow, inlärning och känsloregister. Eva Bojner Horwitz har fått den helt nya professuren i musik och hälsa på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vill att forskningsresultaten ska få märkas i samhället.

Publicerad

Musik kan öka vår förmåga att läsa av känslor, hantera smärta efter operation, komma ur skrivkramp, bli mer medmänsklig, stressa mindre i skolan, må bättre på äldreboendet, stå emot prestationsångest på scenen, buffra mot utbrändhet, dö lugnare ...

Eva Bojner Horwitz ger många exempel på forskningsresultat om effekterna av musik i skola, vård och omsorg när hon berättar om sitt nya jobb som professor i musik och hälsa vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Tjänsten är helt nyinrättad och det har tagit många år från beslut till tillsättning.

”Musik kan användas för att stretcha känslorepertoaren. När man kan avläsa känslorna i den egna kroppen har man också lättare att förstå andra”, säger Eva Bojner Horwitz.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons