Annons

Det jävla solskenet i en ny dimension

Utställningsproducent Alexandra von Schwerin med en byst av Ester Blenda Nordström. Den 24 maj öppnar utställningen om den banbrytande journalisten och författaren på Skarhults slott utanför Eslöv i Skåne.
Utställningsproducent Alexandra von Schwerin med en byst av Ester Blenda Nordström. Den 24 maj öppnar utställningen om den banbrytande journalisten och författaren på Skarhults slott utanför Eslöv i Skåne. Foto: Johan Nilsson/TT

Hon revolterade mot allt och sprängde gränserna för vad en svensk kvinna kunde göra.

Ester Blenda Nordström, journalisten, författaren och megakändisen som föll i glömska, har långt efter sin död fått nytt liv.

I en ny utställning får vi komma henne ännu närmare.

Under strecket
Cecilia Klintö / TT
Publicerad

Ester Blenda Nordström hade alltid kameran med sig och bjöd frikostigt på sig själv.

Foto: Bild ur privat arkiv. Fotograf okänd Bild 1 av 6

Utställningen om Ester Blenda Nordström bygger bland annat på ett rikt urval av bilder, över 800 stycken, varav många aldrig visats tidigare.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 2 av 6

Ester Blenda Nordströms resealbum, som hon hade med sig under resor till jordens alla hörn.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 3 av 6

Ester Blenda Nordströms motorcykelhandskar visas tillsammans med en motorcykel av exakt den modell som hon själv brukade köra.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 4 av 6

Anders Zorns porträtt av Ester Blenda Nordström (till höger) ingår i utställningen. Det var beställt av "Kirunakungen" Hjalmar Lundbohm (till vänster), som var förälskad i henne.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 5 av 6

Björnen finns med i avdelningen som handlar om Ester Blenda Nordströms två år i Kamtjatka. Utställningsproducent Alexandra von Schwerin visar upp omslaget i Veckojournalen om Nordströms återkomst till Sverige. Hon var en superkändis på sin tid.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 6 av 6

– Jag tror att vi alla längtar efter att våga lika mycket som hon vågade, men vi törs inte. För henne handlade det inte om att våga eller inte våga, hon var bara tvungen att göra det här. Det brann i henne, säger Alexandra von Schwerin, som har producerat utställningen som öppnar på Skarhults slott i Skåne den 24 maj.

Öppningsdagen är vald med omsorg – då är det exakt 100 år sedan riksdagen röstade för allmän och lika rösträtt för kvinnor och män, något som utställningens huvudperson var med och kämpade för.

Annons
Annons
Annons