Annons

”Det jag säger är inte sanningen”

Maria Svantesson Bohlin har undervisat i religionskunskap i 18 år och märker ett ökat intresse hos ungdomarna för religionsfrågor. Här handleder hon Ao, Olle och Alexander som själva fått välja en församling eller nyreligiös rörelse för studiebesök.
Maria Svantesson Bohlin har undervisat i religionskunskap i 18 år och märker ett ökat intresse hos ungdomarna för religionsfrågor. Här handleder hon Ao, Olle och Alexander som själva fått välja en församling eller nyreligiös rörelse för studiebesök. Foto: Anders Ahlgren

Att undervisa i religionskunskap är en balansgång. Maria Svantesson Bohlin, lärare vid Thorildsplans gymnasium, försöker presentera olika religioner respektfullt och samtidigt träna eleverna i att ifrågasätta.

Under strecket
Publicerad

Yasmin och Malin tycker att det är en öppen stämning på Thorildsplans gymnasium, mycket för att det en mångkulturell skola, och att det går bra att diskutera även känsliga frågor som religion.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 2

Alexander, Olle, Wayla, Sebastian och Ao formulerar frågor till de kommande studiebesöken.

Foto: Anders Ahlgren Bild 2 av 2

På ett av borden i lektionssalen ligger ett exemplar av en lärobok i religionskunskap för gymnasiet. Trots att det närmar sig slutet av terminen är boken obläddrad och det är tydligt att ingen har läst i den. Det får sin förklaring.

– Jag vill inte använda en lärobok i religionskunskap för då kan eleverna få intrycket att det som står i den är sanningen, säger Maria Svantesson Bohlin, lärare i religionskunskap vid Thorildsplans gymnasium.

Annons
Annons
Annons