Annons

Susanna Popova:Det heter maffia, inte gäng

Polisen har spärrat av ett område i område i Borås där en polis blivit knivskuren i samband med ett ingripande efter att boende larmat om att ett ungdomsgäng sköt raketer i området. Unga som busar i gäng, eller maffiaverksamhet som utmanar våldsmonopolet?
Polisen har spärrat av ett område i område i Borås där en polis blivit knivskuren i samband med ett ingripande efter att boende larmat om att ett ungdomsgäng sköt raketer i området. Unga som busar i gäng, eller maffiaverksamhet som utmanar våldsmonopolet? Foto: Adam Ihse/TT
Under strecket
Publicerad

Det är märkligt det där med gäng. Den nu tyvärr bortgångne radiomannen Kjell Alinge skrev en gång en text om att i Sverige ska man vara ett gäng. Han var milt spydig, förstås, men på sitt sätt satte han fingret på en svensk svaghet. Är man, minst, två sköna snubbar så kommer man undan med ganska mycket i Sverige.

Inga namn nämnda, och ibland räcker det med att vara en gaphals, men jag medger gärna att #metoo har satt stopp för en del av avarterna. Jag fick av en vän alldeles nyligen Maja Lundgrens roman ”Myggor och tigrar”, från 2007 (Albert Bonniers förlag), och det tror jag inte var en slump. Väninnan såg helt klart att Maja Lundgren var en föregångare till #metoo.

Annons
Annons
Annons