Roten till det onda. Uppdelningen av Mellanöstern 1916–2016Det hemliga avtalet la grunden till IS frammarsch

Som diplomat har författaren Ingmar Karlsson tjänstgjort i bland annat Istanbul, Bogotá, Wien, Damaskus, Rom och Peking. År 2002 blev han hedersdoktor i teologi vid Lunds universitet.
Som diplomat har författaren Ingmar Karlsson tjänstgjort i bland annat Istanbul, Bogotá, Wien, Damaskus, Rom och Peking. År 2002 blev han hedersdoktor i teologi vid Lunds universitet. Foto: Karolina Rosenqvist

För nästan exakt 100 år sedan slöts det ökända Sykes–Picot-avtalet. Ingmar Karlssons nya bok berättar om en hemlig överenskommelse som lade grunden till såväl Palestinakonflikten och Syrienkriget som Islamiska statens fasansfulla frammarsch.

Under strecket
Publicerad

Mark Sykes och Fransois Georges-Picot.

Foto: IBL
Foto: Kalle Källström
Annons

Det var kolonialmakterna Storbritannien och Frankrike som skapade nästan alla det moderna Mellanösterns stater. Och orsakade att Mellanöstern i dag befinner sig i ett kaotiskt och våldspräglat fritt fall. Så lyder en bärande tes i ex-diplomaten Ingmar Karlssons senaste bok ”Roten till det onda. Uppdelningen av Mellanöstern 1916–2016". Den är ett slags uppföljning av David Fromkins klassiker i ämnet, ”A peace to end all peace”, som belyser hur fredssluten efter första världskriget i själva verket lade grunden för såväl andra världskriget som den bestående ofreden i Mellanöstern.

Dock hade Fromkin inte tillgång till ”hundraårsfacit” av det ökända, hemliga Sykes–Picot-avtalet mellan Frankrike och Storbritannien, vilket med raka pennstreck på kartan delade upp det sönderfallande Osmanska riket mellan kolonialmakterna. I år (16 maj) fyllde Sykes–Picot precis ett sekel, och nu presenterar Ingmar Karlsson påpassligt denna rot till hundra års mellanöstligt elände.

Annons
Annons
Annons