Annons
X
Annons
X

Det här vill vi höra i årets tal i Almedalen

Vision för Sverige, konkreta förslag, retorisk förmåga, regeringsduglighet och tydligt ledarskap. Detta är de fem grundpelarna i de budskap som partiledarna måste leverera i veckan, skriver Lena Lid-Falkman och Jenny Madestam.

Stefan Löfven Göran Hägglund, Jimmie Åkesson, Åsa Romson, Fredrik Reinfeldt, Jonas Sjöstedt, Jan Björklund och Annie Lööf talar i Almedalen 2014.
Stefan Löfven Göran Hägglund, Jimmie Åkesson, Åsa Romson, Fredrik Reinfeldt, Jonas Sjöstedt, Jan Björklund och Annie Lööf talar i Almedalen 2014. Foto: TT

BRÄNNPUNKT | ALMEDALEN

I svensk politik i dag lyser visioner för Sverige med sin frånvaro.
Lena Lid-Falkman, Jenny Madestam

Årets Almedalen inleds i morgon, söndag. I år Almegalnare än vanligt, tack vare supervalåret. Fler seminarier, fler deltagare, fler tweets, och säkerligen fler utspel än någonsin förr. Fortfarande är det partiledarnas tal på kvällen som är höjdpunkten – det är en stor publik på plats och det är en ännu större publik nåbar via medierna. Fem saker behöver partiledarna visa och förmedla i sina Almedalstal.

**1. Visioner **behövs för att samla och engagera. Det är i visionerna som partiledarnas värderingar och ideologier kommer fram. I svensk politik i dag lyser visioner för Sverige med sin frånvaro. Inget av partierna har en sammanhållen berättelse om vilket Sverige de vill ha i dag och i framtiden. Alliansen kör på med sitt-still-i-båten-strategin. Tryggt, men inget att bygga ett samhälle på. Ordning och reda i ekonomin är alltför uttjatat för att locka tillbaka gamla väljare med, och definitivt för tråkigt för att locka några nya. De Nya Moderaterna borde heta de Gamla Nya Moderaterna.

Annons
X

Inte heller Socialdemokraterna och deras rödgröna kamrater har visioner. Även de behöver presentera sin berättelse om Sverige. Redan i förra årets Almedalstal pratade Löfven om ett Sverige som är kallt och trasigt – vi kan få höra något liknande i år. Men om man ska lyckas med en retorisk antites kan man inte bara måla upp det mörka, man måste också sätta ord på vad motsatsen, det ljusa, ska innebära.

**2. **Det optimala är att formulera en vision om Sverige, ur vilken det följer logiska reformer för att uppnå visionen. Det måste således även till **konkreta förslag **i sakfrågor. Detta är en av de svåra balansfrågorna i politisk kommunikation. Vad är det politikerna faktiskt vill göra? Här kommer jobben att dyka upp. Skolan och ekonomin är självklara, pensioner kan vara på tapeten, kanske även försvaret. Under veckan kan vi förvänta oss att förslagen duggar tätt. Men vi kan också anta att det kommer ske pajkastning. De rödgröna kommer underkänna det som alliansen gjort och föreslår; alliansen kommer att ifrågasätta hur de rödgröna ska finansiera sina förslag och om dessa förslag kommer att kunna sjösättas eftersom de kan kompromissas bort. Tack vare partier som Fi, MP och SD så kommer samtliga partier dessutom vara tvungna att förhålla sig till frågor inom feminism/jämställdhet respektive miljö och integration. De som förlorar på det är allianspartierna snarare än de rödgröna. Reinfeldt kommer knappast att nämna ordet feminism i sitt Almedalstal, Löfven kommer garanterat att göra det.

3. Ett Almedalstal är, i högre utsträckning än andra tillfällen, en möjlighet att framstå som trevlig, rolig och angelägen politiker. Den **retoriska förmågan **skiljer partiledarna åt, trots att de alla har mycket erfarenhet, träning och skickliga talskrivare. Hägglund briljerar i varje Almedalstal, han har ett politiskt område som gör att han tacksamt kan framstå som innerlig och angelägen, samtidigt som han med sin underfundiga humor alltid lockar fram skratt. Under åren har knepen varit många för att nå fram. Reinfeldt gjorde en Nils Holgerssonsk resa genom Sverige. Romson tog med sig en meteorolog på scenen, medan Lööf har haft med sig barnmatsburkar och oväntade inbjudningar till alliansen. Vi kan räkna med fler knep i år.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **4. **En av de viktigare sakerna som partiledarna behöver lyfta är regeringsduglighet. Båda sidorna har såväl höga som låga kort i sin giv. Alliansen har sin ordning och reda, beviset på åtta år av visad duglighet och, inte minst, förmågan att hålla ihop. Som väljare vet vi vad vi har och får. Eller? De rödgröna kommer inte missa chansen att peka ut att vi faktiskt inte alls vet vad vi får då KD och C ligger nära spärren. Alliansens upplevda ess i rockärmen är frågetecknet inför de rödgrönas enighet, och att deras förslag bara blir tomma ord. För väljarna är upplevd regeringsduglighet mycket viktig. Och det vet partiledarna som är i Almedalen.

  **5. **Sist, men kanske viktigast, kommer frågan om ledarskap. Det är åtta erfarna partiledare på scen. Alla har talat i Almedalen flera gånger förut. Men hur visar de på ledarskap? Reinfeldt lever på meriterna, men behöver få upp engagemanget. Lööf och Hägglund måste hantera de låga opinionssiffrorna. Björklund har gjort sig till ledare för ett enfrågeparti med fokus på skolan och måste bredda sig. Romson ligger förtroendemässigt under Fridolin och behöver visa sig som en stark ledare i fler än miljöfrågor. Sjöstedt är ideologiskt tydlig men ledarskapet behöver även övertygas vara realistiskt. Åkesson behöver balansera sitt ledarskap mellan att tala till det egna partiet och samtidigt tilltala andra. Löfven är den yngsta i sammanhanget. Löfvens ledarproblem är inte egna partiet, utan vilka andra partier han får och vill leda, något som självklart påverkar väljarnas förtroende för honom.

  Almedalen står för dörren. Vi vet att det är en viktig milstolpe under valåret, och vi vet att partiledarna i sina tal måste visa visioner, konkreta förslag, retorisk förmåga, regeringsduglighet och ledarskap. Nu återstår att se hur de fullföljer detta.

  LENA LID-FALKMAN

  retorik- och ledarskapsforskare vid Handelshögskolan

  JENNY MADESTAM

  statsvetare vid

  Stockholms universitet

  Lena Lid-Falkman ingår i SvD:s valpanel som granskar utspel och kommenterar tal och debatter på svd.se

  Tillsammans med Jenny Madestam kommer hon dessutom att utvärdera partiledarnas Almedalstal ur dessa fem aspekter under veckan på bloggarna lenalidfalkman.se och jennymadestam.wordpress.com
   

  Annons
  Annons
  X

  Stefan Löfven Göran Hägglund, Jimmie Åkesson, Åsa Romson, Fredrik Reinfeldt, Jonas Sjöstedt, Jan Björklund och Annie Lööf talar i Almedalen 2014.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X