Annons

Det här vill kulturpappan ha på fars dag

Tove Janssons ”Pappan och havet”.
Tove Janssons ”Pappan och havet”.

Slipsar och tofflor i ära, men vad vill pappor egentligen ha i fars dag-present? Vi bad åtta fäder på SvD:s kulturredaktion önska sig någonting och kan därför här presentera: Kulturpappornas önskelista.

Under strecket
Publicerad

Christopher Wagelin, Thomas Hanzon, Jonas Karlsson och Livia Millhagen, som alla ingår i den bullriga familjen Ekdahl, firar julafton på Dramaten.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT Bild 1 av 1

1 / 8

Christopher Wagelin, Thomas Hanzon, Jonas Karlsson och Livia Millhagen, som alla ingår i den bullriga familjen Ekdahl, firar julafton på Dramaten.
Christopher Wagelin, Thomas Hanzon, Jonas Karlsson och Livia Millhagen, som alla ingår i den bullriga familjen Ekdahl, firar julafton på Dramaten. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Se en pjäs med pappa

Det finns bara en far: Ingmar Bergman. Möjligen en icke-far för sina egna, men en überfar för svensk kultur – nu på en tvåhundrakronorssedel nära dig. Jag önskar mig biljetter till ”Fanny och Alexander” på Dramaten, en sagomaskin, stor och yvig med både patriark och matriark.

Före Norén fanns Bergman – och hans familjekonflikter och livslögner gör inte lika ont. Dessutom är de färggladare, åtminstone i Stefan Larssons uppsättning.

Clemens Poellinger

Clemens Poellinger är far till två söner och en dotter och är dessutom kritikredaktör på SvD

Annons
Annons

Fleetwood Mac i 1970-talstappning.

Foto: Warner Music Bild 1 av 1

2 / 8

Fleetwood Mac i 1970-talstappning.
Fleetwood Mac i 1970-talstappning. Foto: Warner Music

Ge pappa en platta

Fleetwood Mac ger ut sitt mästerverk ”Tusk” från 1979 i ny och remastrad utgåva. En fullspäckad fars dag-present med material från bandets mest personligt splittrade period efter det felfria skilsmässoalbumet ”Rumours”. Rent musikaliskt var ”Tusk” en fullträff – 20 låtar lång, men aldrig tråkig – ett spretigt dubbelalbum där Lindsey Buckingham leverade pärlor åt Stevie Nicks och Christine McVie.

”Tusk” betraktades både som ett försäljningsmässigt och konstnärligt fiasko när det släpptes, en åsikt som i dag kraftigt har reviderats.

Anders Haraldsson

Anders Haraldsson är far till en flicka och en pojke och är dessutom webbredaktör på SvD

Annons
Annons

Thomas Mann.

Foto: Owe Sjöblom/TT Bild 1 av 1

3 / 8

Thomas Mann.
Thomas Mann. Foto: Owe Sjöblom/TT

Låt far få ”Doktor Faustus”

Thomas Manns klassiker ”Doktor Faustus” är över 600 sidor lång – men ändå inte för lång, snarare tvärtom – läsaren känner närmast saknad och tomhet när boken tar slut. Själv blev jag helt uppslukad av berättelsen om Adrian Leverkühn, kompositören som säljer sin själ till djävulen och får betala med att avstå all kärlek – vare sig det handlar om kvinnor, vänner eller den sockersöte lille systersonen Nepomuk.

Ge din far denna fantastiska läsupplevelse, är därför mitt tips. Sedan i våras finns romanen i fin nyöversättning av Ulrika Wallenström. Att den tjocka boken är utgiven i flexband – ett mjukt band med invikningsbara flikar, vackert formgiven av Nina Ulmaja – gör dessutom att Manns tunga mästerverk är behagligt att hålla i också för den icke-digitala pappan.

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman är far till tre döttrar och är dessutom biträdande kulturchef på SvD

Annons
Annons

Fara, 2 år, är ett av barnen på flykt som Magnus Wennman har träffat och fotograferat.

Foto: Magnus Wennman Bild 1 av 1

4 / 8

Fara, 2 år, är ett av barnen på flykt som Magnus Wennman har träffat och fotograferat.
Fara, 2 år, är ett av barnen på flykt som Magnus Wennman har träffat och fotograferat. Foto: Magnus Wennman

En fotoutställning med farsan

På Fotografiska pågår just nu Magnus Wennmans viktiga utställning ”Där barn sover”, som svarar på frågan var barn på flykt tar vägen när natten kommer. En fin och känslig serie fotografier som hela familjen kan ta in och sedan diskutera på den obligatoriska fikan.

Övriga utställningar på Fotografiska är också sevärda, som Nygårds Karin Bengtssons ”Untold stories” och Martin Schoellers spektakulära porträtt på bland andra Zlatan, Obama, Katy Perry och Jay-Z, men också den nytagna bilden på Stellan Skarsgård som Martin Schoeller tog under vernissagen tidigare i höstas.

Staffan Löwstedt

Staffan Löwstedt är far till en son och är dessutom bildredaktör på SvD

Annons
Annons

En podd med Paul McCartney och Ringo Starr vore örongodis för pappor.

Foto: Evan Agostini/TT Bild 1 av 1

5 / 8

En podd med Paul McCartney och Ringo Starr vore örongodis för pappor.
En podd med Paul McCartney och Ringo Starr vore örongodis för pappor. Foto: Evan Agostini/TT

Pappa vill ha box i brist på podd

Podden ”Paul & Ringo”. Jag vill höra de två ännu levande beatlarna smågagga om gamla tider, om George & Johns okända sidor och om vad de tänker göra när de blir gamla. Vad känner de när de hör sina äldsta sånger, sprungna ur tonårshjärtans längtan, ännu spelas in i coverversioner och sjungas av finstämda körer? Det är mycket jag vill höra Paul och Ringo prata om, men eftersom det inte ser ut att bli en podd före söndag så vill jag som farsdagspresent ha nya boxen ”1” med 27 listettor och 40 restaurerade videor.

Peter Östman

Peter Östman är far till en dotter och är dessutom redigerare på SvD

Annons
Annons
Bild 1 av 1

6 / 8

Muminpappan till pappa

”En obestämd eftermiddag i slutet av augusti gick en pappa omkring i sin trädgård och kände sig onödig.”

Från första meningen är Tove Janssons ”Pappan och havet” fylld av insiktsfull hatkärlek till fadersrollen. Muminpappans narcissistiska behov av att känna sig behövd får hela familjen att bryta upp, ge sig ut på äventyr och starta om. En träffsäker, humoristisk och gravallvarlig barnbok som bara blir bättre ju äldre man blir.

Ludvig Hertzberg

Ludvig Hertzberg är far till en pojke och är dessutom redaktör för Under strecket

Annons
Annons

Lotte Lenya och Kurt Weill, 1942.

Bild 1 av 1

7 / 8

Lotte Lenya och Kurt Weill, 1942.
Lotte Lenya och Kurt Weill, 1942.

Låt far höra Sjörövarjenny i Stora synagogan

Kurt Weill och Hanns Eisler satte toner till den dynamiska och politiskt kaotiska Weimarrepubliken. De tog musiken till folket och blandade in den då fortfarande farliga jazzen i den klassiska musiken – och särskilt i Eislers fall, en stor del radikal politik. Den här musiken var också soundtracket till mitt barndomshem. Jag minns Lotte Lenyas ord från ”Lied von der Seeräuberbraut”, som min pappa välvilligt översatte:

Och den middagsstunden blir det tyst ner i hamnen,
när man frågar, vilka som ska dö. / Och då får ni höra hur jag svarar: Alla. / Och när huvena faller säjer jag: Hoppla!

Den 29 november finns det möjlighet att höra musiken live.
I Stockholms Stora synagoga framför Arméns musikkår under ledning av Mika Eichenholz ”Berlin–New York”, en konsert där Eisler och Weill får sällskap av George Gershwin, tre judiska tonsättare verksamma under samma period. De två första flydde från Nazityskland till USA, där de fortsatte att skriva musik, den tredje föddes i New York av föräldrar med östeuropeiskt påbrå. Arrangör är föreningen Judisk kultur i Sverige.

Knut Brunnberg

Knut Brunnberg är far till två pojkar och är dessutom digitalredaktör på SvD

Annons
Annons

8 / 8

Spel perfekt pappapresent

Det ser makalöst ut: Boston efter katastrofen. Vår huvudperson vaknar upp i ett skyddsrum 200 år efter att ett kärnvapenkrig ödelagt stora delar av USA och ny civilisation uppstått. Men han är ensam, hans familj har inte överlevt. ”Fallout 4” är årets mest emotsedda spel, det släpps till Microsoft Windows, PlayStation 4 och Xbox One och den enorma spelvärlden kommer att hålla spelare sysselsatta i veckor. ”Fallout 4” och massor av tid är den perfekta presenten på fars dag.

Elias Björkman

Elias Björkman är far till en pojke och är dessutom redigerare på SvD

Annons
Annons
Annons
Annons