Annons
X
Annons
X

Ny Iphone – och tre andra Applenyheter

Ny Iphone och ny Ipad Pro. Det var de stora produktnyheterna som teknikjätten Apple presenterade i Cupertino utanför San Francisco under kvällen. Här listar SvD Näringsliv samtliga Apple-nyheter.

Greg Joswiak på Apple presenterar nya Iphone SE.

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 5

[object Object]
Greg Joswiak på Apple presenterar nya Iphone SE. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Iphone SE

Som väntat blev det ingen Iphone 7. Istället satsar Apple på 4-tumsmobilen SE (som ska stå för Special Edition, enligt Yahoo). Vd:n Tim Cook förklarade under kvällen att de ser att 4-tumstelefoner säljer bra. Förra året såldes 30 miljoner, trots att Iphone 6S också släpptes.

SE kommer att ha samma prestanda som 6S och samma design som 5S. Den kommer att ha en 12-megapixelkamera och den kommer att finnas i 16, 32 eller 64 GB. Ingen 3D Touch (tekniken för att trycka in hårdare på skärmen), men däremot Touch ID (fingerigenkänningstekniken). Live Photos (foton med en slags videofunktion) kommer den också ha stöd för.

Något datum för lansering i Sverige finns inte i nuläget. Det troliga är att SE ersätter 5S.

Annons
X
Annons
X

Den gamla Ipad Pro på 12,9 tum.

Foto: Eric Risberg/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 5

[object Object]
Den gamla Ipad Pro på 12,9 tum. Foto: Eric Risberg/AP

Ipad Pro

Ipad Pro lanserades i höstas, men Apple verkar ha sett ett behov av en något mindre version av paddan. En Ipad Pro med 9,7-tumsskärm presenterades under kvällen.

Den nya surfplattan har en ny funktion som kallas True tone, som ska känna av omgivningens ljus och anpassa skärmens värmen i ljuset efter det. Enligt Phil Schiller på Apple kommer man inte vilja gå tillbaka till vanliga skärmar efter att man använt teknologin.

I övrigt har den nya Ipad Pro ett A9X-chip och för första gången ska det gå att köpa en Ipad med 256 GB lagringsutrymme.

Annons
X
Annons
X
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 5

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Nya armband

Det blev ingen ny klocka. Däremot nya armband. De nya armbanden är gjorda i nylon och har många klara färger.

Tim Cook nämnde också att priset på Apple watch sänks. Vad det innebär konkret i kronor är inte klarlagt, men det kan handla om åtminstone några hundralappar.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Marcio Jose Sanchez/AP Bild 1 av 1

  Bild 4 av 5

  Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

  Ios 9.3

  Den senaste versionen av Apples operativsystem för Iphone och Ipad kommer att innehålla några nyheter. Bland annat Night shift, som ska anpassa enhetens skärm efter omgivningens ljustemperatur. En funktion som ska göra det enklare att somna, enligt Apple.

  Det ska gå att låsa anteckningar med ett lösenord eller Touch ID. Hälsoappen ska visa förslag på hälsoappar att använda. Apple News kommer att få en uppdatering, men det är en app som inte finns i Sverige än. Ios 9.3 släpps i dag.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Marcio Jose Sanchez/AP Bild 1 av 1

  Bild 5 av 5

  Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

  Sista lanseringen

  Kvällens produktlansering var den sista i Apples nuvarande högkvarter i Cupertino utanför San Francisco. Nästa år kommer företagets jättelika runda campus stå klart. Då kommer alla lanseringar ske där istället.

  En av de mer intressanta tillfällena under kvällens evenemang var när Tim Cook tog till orda kring Apples tvist med den amerikanska staten, mer specifikt med FBI. Tim Cook sade att han var glad för stödet Apple fått i frågan och att han tycker att det är väldigt viktigt att värna om kundernas privatliv.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X