Mikael Mölstad:Det här önskar jag mig av vinåret 2019

Mikael Mölstad
Under strecket
Publicerad
Annons

Jag gillar verkligen mitt jobb som vinskribent. Inte minst alla möjligheter jag har att inspirera dig att prova mina favoriter som du kanske aldrig smakat – eller bara glömt bort. Men framför allt roar det mig att locka dig till helt nya vinupplevelser. Jag vill helt enkelt göra dig mer nyfiken. Jag vet hur lätt det är att fastna i en slentrian och bara dricka säkra kort.

I mitt skribentarbete ingår också något lika viktigt: Att jag aktivt ska arbeta för att förbättra det svenska vinutbudet. Det är inte bara min uppgift att utvärdera vinvärlden med alla trender kring vinstilar, druvor och vinområden. Jag ska också skärskåda Systembolagets monopol med alla deras fram- och baksidor.

Här är min önskelista inför 2019
(som jag bäddat för i ett antal krönikor under året).

Första punkt är att Systembolaget ska se till att vi får ett mer varierat utbud på butikshyllorna. Vi behöver inte fler fruktiga lådviner skapade efter samma recept. Eller fler flaskor där stora vinfabriker designar viner som triggar smakernas minsta gemensamma nämnare: Lite extra sötma, lite extra alkohol, lite extra frukt = supergott. Jag vet att Systembolagets dilemma är att de som monopol tvingas tillfredsställa många vindrickares lust till dessa viner. Hoppas de vågar tänka om.

Annons
Annons

Nästa punkt: gårdsförsäljning. Jag vet att det går att införa, om man bara vill. Min idé är enkel. Låt gårdsförsäljning bara omfatta fruktvinsproducenter (inklusive druvor), certifiera dem utifrån egen odling och produktion. Och tillslut: låt dem bli begränsade ombud för Systembolaget. Vi kommer snart att få en historisk chans att genomföra det om inte riksdagen och Systembolaget stoppar det än en gång.

Tredje punkten på min önskelista handlar om vin och transparens. Jag vill veta vad som finns i flaskan och var det kommer ifrån. Varför ska vin skilja sig från andra livsmedel? Som det är nu litar Systembolaget helt på importörernas uppgifter. Och vad gäller innehållsdeklarationer på flaskor sätter EU:s förbud käppar i hjulet (det är på gång att ändras). Men inget hindrar Systembolaget från att själva kräva denna information från viner de köper in. Denna fakta kan med lätthet presenteras i app och webb.

Samtidigt önskar jag att Systembolaget ska lista vinproducenter som är hållbart certifierade. För mig är detta tio gånger viktigare än att vinet bara är ekologiskt. Hållbar produktion (sustainable, på engelska) omfattar nämligen allt som är bättre för klimatet: från bevattning och gödsling till energi och återvinning. Målet är att det totala koldioxavtrycket ska vara noll.

Fjärde punkten på önskelistan är snarare ett nyårslöfte: Jag ska bara dricka autentiska vinerna. Viner som uppfyller mina krav på transparens och äkthet. Jag vet hur de är gjorda och jag vet var de kommer ifrån. Det är samma sak som att jag bara äter mat som inte är processad. Jag vill veta vad jag får i mig.

I samma nyårslöfte ingår att dricka mer bra mousserande viner under året, inte bara champagne. I hela världen görs fler och fler hantverksproducerade bubbelviner på hög nivå. Fast till nyår blir det ändå klassiska champagnefavoriter. Det är ju bara nyårsfest en gång om året. God Jul och gott nytt år.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons