Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Lotta Lundberg: Det här måste du fråga Angela Merkel om, Stefan Löfven!

På tisdag kommer Angela Merkel till Stockholm. Sist hon träffade Löfven var det flyktingkris. Hon hade sagt: Wir schaffen das och han hängde på. Jag var lite stolt då – över att mina två hemländer gick armkrok in i framtiden.

Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nu är det Trump-kris och Putin-kris och brexit-kris och det där Europa som alla älskat att prata skit om, börjar skymta som en sista hägring.

  Annons
  X

  Jag har skrivit en kom ihåg-lapp till Löfven om han skulle bli stressad. Det är nämligen lätt hänt när man har teman som är skämmiga.

  Hållning: hur uppbringar man en hållning så att man inte verkar som en grönsakshandlare på Hötorget? Hur gör man politik som inte bara går ut på att ropa Billig, billig, billig – för att få röster? Ur vilka djup hämtar man näring till de åtgärdsprogram och lösningar man står för – så att en normalbegåvad väljare själv kan dra slutsatser och ungefär kunna uppskatta vad nästa steg blir: vad det kommer att kosta och vem man inte kan få med på tåget? Hur blir man genuin? Här har Angela en del tips. Tro mig.

  Underlåtelse: Sverige är världsberömt för att stå och se på.

  Att inte alla som bevittnade den så kallade Facebook-våldtäkten ingrep torde inte överraska någon. I världens mest sekulariserade land kan man inte stava till underlåtelse, där finns bara det som syns. Allt osynligt skyfflar man in i kyrkan. I Sverige ber man inte folk växa och bikta. Man ger dem KBT, så att de likt små soldater ändrar sitt beteende.

  Fråga Merkel hur man implementerar en lag likt tyskarnas 323c, där underlåtelse straffas med upp till ett års fängelse. Vid trafikolyckor och våldtäkter är tysken förpliktigad att ingripa även med fara för egen kroppskada. Civilkurage är ingen förbannad gen som svenskarna saknar. Det är en dygd som de aldrig har fått lära sig. Inte bara i Uppsala, utan även vid badplatser, där de glatt filmar i stället för att rädda ett drunknande barn. Det behöver inte vara så pinsamt att fråga. Merkel vet det här redan. Att stå och se på är liksom vårt signum.

  Fråga också hur man pratar med den man tycker är vulgär eller kanske rent av svinaktig.

  Hur man tar sig ur det där hörnet, där man tror att parlamentarism är en förtjusande middagsbjudning, där minsann bara jag bestämmer vem som får komma på kalaset?

  Det går inte Stefan. Fråga Angela hur hon gör. Hon vet hur en nasse ser ut. Hon vågar differentiera. Nassen är inte så svinig när det kommer till statlig skatt eller Laval-lagen- eller hur? Du har gjort det förr och dog inte. Sätt dig vid ratten Löfven och låt SD åka med om de håller käften.

  Angela vet dessutom hur man regerar i stor koalition med socialdemokrater – och det har gått bra. Det är inte omöjligt att vi inom en snar framtid inte har råd med vårt parlamentariska Hötorg: Billig, billig, billig – i åtta versioner. Då finns bara demokrater och o-demokarter kvar att välja på.

  Det kommer att bli en oändligt mörk tid. Då vill jag se er fortsatt gå armkrok. Ty, för att tala med Povel Ramel: Ni är förmodligen de sista entusiasterna.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X