Annons
X
Annons
X

”Det här kommer att popularisera sporten”

LONDON I 40 år har Jan Jönsson varit ende svensk med en olympisk medalj i fälttävlan: bronset på hästen Sarajevo i München 1972.

– Det var på tiden att någon annan gjorde det, säger Jönsson.

Sommaren 2013 arrangeras EM i fälttävlan i Ribersborg i Malmö. Ett bra tillfälle att bygga vidare på Sara Algotsson Ostholts OS-silver.

– De bästa kommer och det kommer att popularisera sporten, hoppas fälttävlansveteranen Jan Jönsson, med i den svenska ledarstaben i OS och civilt med en professur vid SLU i fälttävlan, unghästutbildning, och coachning.

Fälttävlan kräver allsidiga och kompletta hästar och det är en av anledningarna till att sporten inte är särskilt stor i Sverige. Siffror från förbundet, med 155 000 medlemmar och 26 000 med tävlingslicens, visar att hoppningen står för 78 procent av svensk ridsport, dressyren för 19 medan fälttävlan, voltige, fyrspann och distansritt och övriga discipliner delar på resten.

Annons
X

Också fälttävlanslaget var nära en OS-medalj.

Algotsson red felfritt men det räckte inte.

– Vi hade inte råd med alla missar, vi brukar hoppa fullt och det skulle vi ha gjort nu också. Gårdagen (måndagens terrängritt) kostade väldigt mycket energi, sade Niklas Lindbäck som tillsammans med Mr Pooh drog på sig nio felpoäng.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tyskland tog guldet före England och Nya Zeeland.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X