Annons
Recension

Ett nytt England”Det här känns som en skrivskoleprodukt”

Valerie Kyeyune Backström (född 1989) är kulturjournalist och skriver återkommande om konst och litteratur för Expressen och Kunstkritikk.
Valerie Kyeyune Backström (född 1989) är kulturjournalist och skriver återkommande om konst och litteratur för Expressen och Kunstkritikk. Foto: Jasmin Storch

En lycksökande kvinna letar efter något att hålla fast vid i Valerie Kyeyune Backströms debutroman. Josefin Holmström övertygas inte av en sval berättelse som ofta blir för blodfattig.

Under strecket
Publicerad

En namnlös ung kvinna rör sig genom ett slutet Los Angeles. Det är sommar, junidis, neonljus och vajande palmer. Hon har bara råd att dricka selzer och köpa Cover Girl-smink från realådan och Forever 21-klänningar av dålig kvalitet. Visserligen är hon intelligent, men hon har ingen lust att anstränga sig och tävla med andra människor. Istället satsar hon på att skaffa den perfekta solbrännan – och den perfekte rike mannen, en man vars pengar kan ge henne tillträde till rätt fester och till de svala Chanelbutikerna. För honom kan hon tänka sig att göra nästan vadsomhelst.

Valerie Kyeyune Backström är en profilerad skribent – hon har varit chefredaktör för den feministiska tidskriften Bang, är medskapare till den numera nedlagda separatistiska plattformen Rummet, och är återkommande medarbetare i Expressen, där hon ofta skrivit initierat om till exempel ras och feminism. Därmed förväntar jag mig en hel del av hennes debutroman. Insatsen höjs dessutom när Kyeyune Backström väljer att skriva om något så pass vanligt som lycksökande kvinnor på drift (en typ av kvinnlig ensamhet som varit flitigt återkommande särskilt i de senaste årens våg av autofiktiva romaner). För att en sådan text ska hålla och engagera krävs något extra.

Annons
Annons
Annons