Annons
X
Annons
X

”Det här känns bra för oss upphovsmän”

Artisten Björn Ulvaeus säger till SvD.se att domstolen nu visar att man ser ytterligt allvarligt på detta. Han tycker att de som fildelar felaktigt målas upp som romantiska pirater när de i själva verket är simpla tjuvar.

Den svenska ABBA-ikonen Björn Ulvaeus har tidigare gett sig sig in i debatten om upphovsrätt och bland annat skrivit ett inlägg på debattsajten Newsmill med rubriken ”Ska det vara så förbannat besvärligt att betala för sig?”.

Hur kommenterar du domen?

– Domstolen visar ju att man tar ytterligt allvarligt på detta, det är det minsta man kan säga. Och det känns ju bra för oss upphovsmän att man tar det på så stort allvar.

Annons
X

Han vill framhålla att det tidigare kanske var svårare att göra rätt för sig på internet men att det numera ”är busenkelt” att köpa musik ärligt från internet, till exempel med tjänsterna Spotify och itunes.

– De poserar som pirater för att få något slags romantiskt skimmer omkring sig, men snarare är de simpla tjuvar. Argumentet att det skulle vara svårt att göra rätt för sig har helt klart fallit numera.

Samtidigt tycker Björn Ulvaeus att det är viktigt att förklara situationen utifrån upphovsmännens sida. Bilden av stora skivbolags-Goliat mot lilla fildelar-David är felaktig, menar han, och istället handlar det om att stöld från de enskilda artisterna och författarna.

– Man försöker komma bort från vad det egentligen handlar om. För mig har det varit viktigt att förklara detta utifrån upphovsmännens sida.

Vilka konsekvenser tror du att domen kommer att få?

– Jag tror inte att folk slutar fildela. Men kanske kommer en del människor att tänka efter nu, att de här personerna är riktiga brottslingar i lagens ögon. Jag tror att det viktiga är att nå ut till allmänheten med en förståelse för att upphovsrätt ingår i en liberal demokrati, säger Björn Ulvaeus.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X