”Det här kan inte fortsätta”

Justitieminister Thomas Bodström kräver att bevakningsföretagen tar sitt ansvar fullt ut för att få stopp på värdetransportrånen. Länspolismästare Carin Götblad tycker att de borde skydda pengarna med GPS-sändare och förstörande färg. – Det här kan inte fortsätta, säger Thomas Bodström.

Under strecket
Publicerad
Länspolismästare Carin Götblad vill att säkerhetsföretagen ska använda förstörande färg för att skydda pengarna.

Länspolismästare Carin Götblad vill att säkerhetsföretagen ska använda förstörande färg för att skydda pengarna.

Annons

På måndag träffar justitieminister Thomas Bodström bevakningsföretagen för att diskutera den senaste tidens uppmärksammade värdetransportrån.
– Det här är en utomordentligt allvarlig situation och bevakningsbranschen har ett enormt ansvar. De tjänar enorma pengar, säger Thomas Bodström.
Securitaskoncernen gjorde förra året en vinst efter skatt på 1,5 miljarder kronor.

Vid mötet ska justitieministern diskutera den kritik mot bevakningsföretagen som framkommit från polisen, facket och Svensk handel.
– Det är en entydig kritik och när både rikspolischefen Stefan Strömberg och länspolismästare Carin Götblad riktar kritik är det väldigt allvarligt. Det gäller både bristande teknik och att man slarvar med säkerhetsföreskrifterna.
– Jag är lite förvånad över att bevakningsföretagen i en vecka har sagt att rånen är regeringens, riksdagens, polisens och riksbankens ansvar. Lite större ödmjukhet skulle man tjäna på, säger Thomas Bodström.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons