Annons
Kommentar

Anna Careborg:Det här kan du förvänta dig av SvD:s coronabevakning

Infektionsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Infektionsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Tomas Oneborg

Spridningen av coronaviruset innebär att vi alla ställs inför en rad utmaningar. För medierna handlar det om att leva upp till vår grundläggande uppgift i samhället. På Svenska Dagbladet har vi därför formulerat fem viktiga punkter som styr vår bevakning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det vore en kraftig underdrift att säga att det har varit en intensiv nyhetsvecka. Sverige, och världen, befinner sig nu mitt uppe i en pandemi. I våra grannländer stängs skolorna, regeringen har beslutat att förbjuda folksamlingar med fler än 500 personer och börsen rasar.

Hela samhället påverkas i grunden när evenemang ställs in och arbetsgivare uppmanar sina anställda att jobba hemifrån för att minska smittspridningen. Svenska Dagbladet är inget undantag. Sedan ungefär ett dygn tillbaka arbetar många av våra medarbetare i sina hem.

Men en tidning särskiljer sig från många andra företag. Vi har ett uppdrag att ge dig som läsare den oberoende, sakliga och kritiskt granskande journalistik du alltid ska kunna förvänta dig. Aldrig tidigare har så många prenumeranter besökt SvD.se eller öppnat vår morgonrapport i mejlen, och det förtroende vi får måste vi förvalta på bästa sätt. Därför har vi på redaktionen tagit fram ett antal riktlinjer som ska känneteckna vår bevakning, sammanfattade i fem punkter:

• Vår rapportering ska vara relevant och balanserad. Hos Svenska Dagbladet ska du som läsare få en nyanserad och med verkligheten överensstämmande bild av rådande läge. Som vanligt ska vi inte använda onödiga förstärkningsord, rubriker som öppnar för misstolkningar eller ett uppskruvat tonläge. I rådande nyhetsläge är det extra viktigt att du kan lita på att vår journalistik inte är överdriven eller alarmistisk, men inte heller tonar ned riskerna eller allvaret i situationen. 

Annons
Annons

• Det vi publicerar ska vara väl underbyggt, seriöst och trovärdigt. Vi är alltid noga med att återge korrekt information, kontrollera faktauppgifter och publicera bilder som inte kan feltolkas. I en tid då väldigt många rykten florerar, kan du som läsare känna dig trygg i att vi aldrig publicerar obekräftade uppgifter.

• Vi ska vara transparenta. I ett intensivt nyhetsläge får medierna stor makt, och i det ligger ett ansvar att också öppet kunna stå för, och förklara, de beslut vi fattar och de arbetsmetoder vi använder. En ambition med texten du just nu läser är att ge en större insyn i vad vi diskuterar och försöker uppnå på redaktionen varje dag.

• Vi ska alltid ha våra läsares olika behov i fokus. Du ska kunna ta del av både journalistik som hjälper dig att navigera i det stora nyhetsflödet och guidande underlag för att kunna fatta egna väl avvägda beslut. Vi är i en tid då inte bara behovet av information är stort, det är också viktigt med granskande och fördjupande journalistik som gör det lättare att förstå vad som faktiskt hänt eller är att vänta, och ger inblick i relevanta skeenden och sammanhang. 

• Svenska Dagbladet ska förse dig som läsare med flera perspektiv. För oss är det grundläggande att inte bara ge utrymme för ett sätt att se på nyhetsläget. Vi vet att du som läsare, utifrån det vi publicerar, både har förmåga och vilja att bilda dig en egen uppfattning.

I dag är det svårt att överblicka det läge vi befinner oss i. Mycket är osäkert och det finns olika scenarier som kan bli verklighet. På Svenska Dagbladet har vi i det här läget beslutat att låta samhällsviktig information på vår sajt vara öppen och tillgänglig för alla. Som läsare kan du lita på att vi, varje dag, kommer att göra vårt yttersta för att leva upp till det uppdrag vi är ställda inför.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons