Det här innehåller påskgodiset

Till påsken väntas vi äta kring 530 ton godis till ett värde av runt 50 miljoner kronor. Särskilda storsäljare är dragéägg, skumfigurer, sega godisar och olika sorters chokladgodis. Men vad är det vi äter egentligen?
Klicka dig vidare för att se vad godiset innehåller.

Under strecket
Publicerad
Annons

Socker
Till största del innehåller godis socker  i olika former, som exempelvis glukosfruktossirap, glukossirap och invertsockersirap.
Klicka dig vidare för att se fler saker som godis innehåller.

Gelatin
Godis som i branschen benämns sockerkonfektyr innehåller förutom socker ofta gelatin. Finns i nästan allt godis, i synnerhet i sega godisar, men även i godis som inte är särskilt segt, som exempelvis påskäggets dragéägg. Gelatin är en given ingrediens i skumfigurer och geléhallon, men kan även finnas i fyllningar av olika slag och tillsätts för att ge en tjockare eller fastare konsistens.
Gelatin tillverkas av svinsvål och annat slakteriavfall, ibland även från nötkreatur. Det är dock sällan angivet på förpackningen från vilken djurtyp gelatinet tillverkas av. Godistillverkaren Cloetta, en gigant på den svenska marknaden, använder till största del geletin från gris.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons