Annons
X
Annons
X

”Det här handlar inte om att vinna eller förlora”

S-ledaren Håkan Juholt hoppar av söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda. Socialdemokraterna vill inte tvingas stå tillsammans med Sverigedemokraterna i studion.

– Anledningen att vi hoppar av är hur vi blir placerade i studion. Det blev en stor sak. Agendaredaktionen vill att vi ska stå fyra mot fyra och vi ser oss inte som att vi samarbetar med Sverigedemokraterna. Vi vill inte stå på samma sida som dem. Vi har föreslagit massor av olika förslag men det är deras programidé, säger Nina Wadensjö, kommunikationschef.

Hur gör ni nästa vecka när det är partiledardebatt på onsdag?

– Det är en jättestor skillnad med debatt i riksdagen. Avhoppet från partiledardebatten i SVT är ett beslut vi tog i går och vi meddelade då SVT vår ståndpunkt. Vi vill jättegärna debattera men när SD röstar med alliansen åtta gånger av 10 så känner vi inte att vi vill stå på samma sida som dem. Det är ett beslut från programplanerarna på SVT att det av bildmässiga skäl som vi ska stå fyra mot fyra. Men vi kan inte stå så. Det går inte.

Annons
X

Ni tycker inte att ni kan förlora på att inte delta i debatterna?

– Det här handlar inte om att vinna eller förlora utan vi gör det vi tycker är rätt. Vi måste stå för våra beslut.

Vänsterpartiet meddelade SVT i dag att partiet hoppar av tv-debatten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Genom att ha den placeringen som SVT vill ha ges bilden av en enad opposition, vilket vi inte är, säger Ted Bergdahl, informationschef i Vänsterpartiet, till Svt.se.

  Svt.se har pratat med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som tycker att ”sandlådefasonerna har fått en ny dimension”.

  – Jag skrattade först, jag är mycket förvånad, säger han till SVT.

  Miljöpartiets språkrör Åsa Romson ska, som planerat, delta i debatten i Agenda.

  – Vi har landat i att det viktiga för oss är att vi får framföra vårt alternativ till regeringens politik, och att det är viktigare för oss än hur vi står. Så vi kommer att delta, säger Anders Wallner, Miljöpartiets partisekreterare.

  – Men vi håller med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i kritiken om upplägget i studion. Vi tror ändå att det är väldigt tydligt att vi är ett parti som står väldigt långt från Sverigedemokraterna, säger han.

  Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare, tycker att det är bra att partier i bland ”säger ifrån” när det inte passar.

  – Man kan ha synpunkter om hur man möblerar i en sådan här debatt, det spelar ju roll. Inramningen blir viktig, man kan lika gärna argumentera för att Sverigedemokraterna ska stå på regeringssidan, eftersom de oftast röstar med regeringen. Jag tycker att det är bra att partierna inte låter medierna styra allt.

  Stig-Björn Ljunggren tror att de inom Socialdemokraterna som uppfattar att de har media emot sig nu får än mer vatten på sin kvarn.

  – Det passar ju in i bilden att media ger alliansen fördelar. De som tycker att det får ju bara bekräftat att den statliga televisionen bara stödjer regeringsmakten.

  Kommer beskedet lägligt eller olägligt för S med tanke på hyresavslöjandet?

  – Det kommer inte lägligt, för det verkar ju som att de tjafsar tror jag. Men sen tror jag att många förstår argumenten.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X