Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Det här gäller om du blir sjuk under semestern

Text: SvD Perfect Guide - 2 januari 2019
Annons

Jullov och många befinner sig på semesterresa. Samtidigt: en rädsla för sjukdom. Vad händer om vi smittas av influensa innan avresa eller blir sängliggande i matförgiftning på plats i paradiset? Eftersom resor inte omfattas av ångerrätten – som annars gäller i 14 dagar – är varken dödsfall eller sjukdom giltiga skäl för avbokning. Aftonbladet Resor har gjort en sammanställning om vad som gäller vid sjukdom kring resa. Blir du sjuk innan avresa och saknar avbeställningsförsäkring får du inga pengar tillbaka. Har du däremot köpt resebolagets avbeställningsskydd kan du ha rätt till delar av pengarna tillbaka.
– Det är olika beroende på hur lång tid i förväg man bokar av, och det måste alltid finnas ett läkarintyg, säger Barbro Holmberg, informatör vid resebolaget Ving, till tidningen.
Adam Györki, presskontakt på resebolaget TUI, förklarar vidare:
– Om en kund är sjuk innan resan och ändå reser iväg gäller inte vår reseförsäkring. Däremot kan kunden i vissa fall få ersättning via sin hemförsäkring med ett läkarintyg.

Har du hemförsäkring kan det hjälpa. Du kan få tillbaka delar av resekostnaderna, och i vissa fall berättigas en ersättningsresa.

Vad gäller då om du blir sjuk under resan? Utan försäkring har du som EU-medborgare i EU-land rätt till akutvård. I andra världsdelar kan det bli desto dyrare. Men ett reseskydd i hemförsäkringen täcker oftast kostnader för vård vid sjuk- och olycksfall.

Annons