”Det har avrättats bögar på löpande band i Iran”

På senare år har det förekommit att homosexuella män har avrättats offentligt i Iran. Men det är omtvistat vad avrättningarna har berott på. Enligt svenska UD har inte dödsdomarna fällts på grund av homosexualitet utan för mord, våldtäkt och pedofili.

Under strecket
Publicerad
Annons

Så här skriver UD i sin MR-rapport om Iran:
”Så vitt känt har ingen åtalats eller dömts till spöstraff eller döden för homosexuella handlingar under senare år. De avrättningar av två homosexuella som skedde i augusti (2005) hade sin grund i våldtäkt och mord. Naturligtvis var homosexualiteten inte någon förmildrande omständighet när domen föll. Det finns vidare rapport om straff mot män som våldfört sig sexuellt på minderåriga manspersoner. Domarna har i dessa all mera tagit fasta på inslagen av pedofili än homosexualitet.”

I UD:s rapport heter det också att det är något av en paradox i Iran att ogifta heterosexuella ”egentligen har större svårighet med att kunna leva ut sin sexuella läggning än homosexuella. Det är formellt förbjudet för två personer av olika kön att kyssas eller hålla varandra i hand. Ett heterosexuellt par kan, till skillnad från homosexuella, inte bo ihop eller ens åka bil ihop.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons