Annons

Det här äter vi helst på nationaldagen

Jordgubbar och sill när svenskarna väljer mat till nationaldagen.
Jordgubbar och sill när svenskarna väljer mat till nationaldagen. Foto: Pi Frisk och Janerik Henriksson/TT

I USA grillas det friskt på nationaldagen och i Frankrike puttrar grytorna den 14 juli. I Sverige har vi inte några traditionella maträtter för dagen, utan klassiska smörgåsbordsrätter lockar mest.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

**På julen står skinka **i fokus, revbensspjäll, sill och lax. Till midsommar har vi svenskar också tydliga preferenser på vad vi ska äta.

Eftersom vi inte har några direkta mattraditioner för den 6 juni kan man välja fritt efter eget huvud, men en undersökning som Branschorganisationen Min mat gjort kring vad vi helst äter på nationaldagen visar på mat som hör midsommar och smörgåsbordet till.

Högst upp hamnar inte oväntat potatis, och då gärna färskpotatis med klassiska örter som dill, persilja och gräslök. Till potatisen sill, ägg och lax – hårt bröd. Till efterrätt gäller jordgubbar men även andra frukter och bär.

Annons

Populärast mat den 6 juni:

**1. **Potatis/färskpotatis

2. Jordgubbar

3. Sill/strömming

4. Lax

5. Grönsallad

6. Färska örter som dill, persilja och gräslök

7. Ägg (inklusive omelett)

8. Mjuka ostar/dessertostar

9. Hårt bröd

**10. **Frukt och bär (utöver jordgubbar och rabarber)

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons