Annons
X
Annons
X

”Det här är Putins psykologiska spel”

Den brittiske journalisten Peter Pomerantsev, aktuell med boken "Ingenting är sant och allting är möjligt”, menar att Rysslands president Vladimir Putin drar tillbaka trupper från Syrien för att skapa momentum. Det är ett psykologiskt spel som utnyttjar västs svaga punkter, säger Peter Pomerantsev till SvD.

Kriget i Syrien
[object Object]
Putin vill visa att Ryssland sitter vid förhandlingsbordet, Peter Pomerantsev till SvD. Foto: Sergei Chirikov/TT

På måndagen meddelade Ryssland att man ska börja dra tillbaka trupper från Syrien, fem och en halv månad sedan insatsen inleddes och fem år sedan de demokratiska protesterna inleddes och Syrienkonflikten startade.

SvD träffar författaren Peter Pomeratsev – som arbetat som tv-producent i Moskva och skrivit en uppmärksammad bok om den ryska propagandaapparaten – på Hotel Esplanade i Stockholm.

Han säger att tanken på att Ryssland först skulle annektera Krim och sedan starta en militär offensiv i Syrien, var fullständigt otänkbar för några år sedan.

Annons
X

Nu löser Obama och Putin världsproblemen tillsammans, som två stora maffiabossar som marknadsför olika sidor av geopolitiken.

Hur tolkar du det ryska tillbakadragandet av trupperna?

– Putin vill skapa sitt momentum, och det är ett psykologiskt spel. Han vill visa att Ryssland sitter vid förhandlingsbordet. Putin har lyckats framställa sig själv som ostoppbar, och nu är det dags att dra. Om de gör det nu har de visat sig vara väldigt smarta.

För Putin spelar det egentligen ingen roll eftersom han inte bryr sig om Syrien, menar Peter Pomerantsev.

– Nu löser Obama och Putin världsproblemen tillsammans, som två stora maffiabossar som marknadsför olika sidor av geopolitiken. Och ryssarna har lyckats.

Ryssarna vill nämligen inte fastna i Syrien, menar Peter Pomerantsev.

– De vill bara ha sin medieuppmärksamhet. De kastar runt världspolitiken som heta potatisar mellan sig och USA – ta den!

Även om det fanns genomtänkta mål med insatsen i kriget, så är Putin egentligen inte särskilt intresserad av Syrien, menar Pomerantsev. Han bryr sig inte.

– Putin tar inget ansvar för Syrien. Ryssland är väl medvetna om att de inte bör fördjupa sin roll i kriget. De minns 1980-talet och kriget i Afghanistan, som höll på i 10 år, då över 100 000 ryska soldater misslyckades med att knäcka motståndet.

Nu är det ett perfekt läge för Ryssland att lämna Syrien.

**Peter Pomerantsev anser **att Rysslands inblandning i Syrien har skapat tillräckligt mycket problem för länder i väst.

– De utnyttjar västs svaga punkter. Nu är det ett perfekt läge för Ryssland att lämna Syrien. Ryssland skulle bomba terrorgruppen Islamiska staten, IS, men de har knappt rört IS, bara under några räder. Det är framför allt civilbefolkningen i Syrien som har drabbats av bombningarna.

Putin har lyckats visa att han är ostoppbar, och nu är det dags att dra.

– Det här är Putins uppvisning av styrka och han gör det för att visa vem som bestämmer.

**Det är som om budskapet är att: ”vi gör Ryssland starkt och betydelsefullt igen”. **

– Exakt. Jag kanske snor den formuleringen, säger Peter Pomerantsev. Lite senare spiller han ut kaffe på bordet framför sig.

Läs en längre intervju med författaren Peter Pomerantsev på torsdag.

Annons

Putin vill visa att Ryssland sitter vid förhandlingsbordet, Peter Pomerantsev till SvD.

Foto: Sergei Chirikov/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X