Annons

NovellernaDet här är en bok att vara genuint tacksam över

”Novellerna” av Inger Edefeldt
”Novellerna” av Inger Edefeldt Foto: Moona Björklund

En liten flicka som lyssnar på mammas gnat, en anorektiskt tonåring, en åttioårig kvinna som får sin garderob invaderad. Per Klingeberg läser ett urval av Inger Edelfeldts noveller, skrivna under trettiotre år, och finner att alla hennes protagonister besitter en dubbel blick på verkligheten – vardagens och magins.

Under strecket
Publicerad

Inger Edelfeldt är inte bara en oavbrutet produktiv författare utan också en av det litterära Sveriges mest genuina mångsysslare – romanförfattare, barnboksförfattare, serietecknare, någon gång också poet… Kanske har just det breda registret och den höga takten ändå gjort att Edelfeldts insats som framstående novellförfattare hamnat lite i skymundan. Med den generöst tilltagna urvalsvolymen ”Novellerna” korrigeras förhoppningsvis den bilden.

Samtidigt slår det mig under läsningens gång att boken också framstår som något mer än en ren samlingsvolym. Läst som en helhet blir detta en berättelse om människolivets alla faser, där vi rör oss från den tidiga barndomen till den sena ålderdomen, bara för att avsluta med en nedstigning i underjorden.

Annons
Annons
Annons