Annons
X
Annons
X

Det handlar om rätten till sin egen kropp

REPLIK | ABORTMOTSTÅND

Offren för trafficking berövas självbestämmandet över sig själva och sina kroppar.

Kampen mot trafficking handlar om grundläggande mänskliga rättigheter. Den utgår ifrån att kvinnor har rätt att bestämma över sina egna liv och sina egna kroppar. Fri abort handlar om exakt samma rättigheter. Det är därför djupt obehagligt när antiabortlobbyn nu försöker kidnappa trafficking-frågan.

Stefan Gustavsson (generalsekreterare Svenska Evangeliska Alliansen) och Thomas Idergard (jesuit och teologistuderande) kritiserade 16/10  i en debattartikel på SvD Brännpunkt både Uppsala universitetet och Hovet för att de backade ur en prisceremoni instiftat av ledande medlemmar i antiabortlobbyn. Priset handlade om trafficking, inte abort, så varför, frågade sig författarna, backade de ur?

Annons
X

”Att utestänga människor från samarbete och från att göra gott på ett område för att de inte omfattar det som för tillfället är majoritetsuppfattning på ett annat område, skapar ett sämre samhälle”, menade man. Men detta stämmer bara så länge de båda områdena inte är i direkt motsättning mot varandra. I fallet abort och trafficking är det exakt detta som är problemet.

Trafficking, eller människohandel, handlar om frihetsberövade människor som utnyttjas i slavarbete, ofta unga flickor i prostitution. Offren för trafficking berövas självbestämmandet över sig själva och sina kroppar. Att hjälpa dessa offer handlar om att ge dem sitt självbestämmande tillbaka.

Tänk då tanken på en ung befriad flicka som blivit gravid under de kontinuerliga våldtäkter som ofrivillig prostitution innebär. Ska hon mötas av moralistiska kristna män som påpekar att nej, hennes kropp är inte hennes egen nu heller. Nu tillhör den ett växande embryo som enligt deras tolkning av sin religion redan är fullt utrustad med en själ. Därför måste hon ge upp självbestämmandet över sin kropp ytterligare några månader och sedan föda fram ett barn hon aldrig gått med på att skaffa med någon av sina våldtäktsmän som far. Vore det inte rimligare att lämna det avgörandet till offret självt?

Hela traffickingfrågan handlar om människors självbestämmande. Det är det offren måste få tillbaka. Att låsa in dessa offer i en livssituation de aldrig fått chansen att välja är att återigen våldföra sig på deras grundläggande rättigheter, men den här gången för resten av livet. Därför hör arbetet mot trafficking och rätten till fri abort ihop.

PATRIK LINDENFORS

docent vid Stockholms universitet

TARA TWANA

ledamot i Stockholms landstingsfullmäktige

CECILIA JONSSON

lektor vid Linnéuniversitetet

PER DANNEFJORD

lektor vid Linnéuniversitetet

CHRISTER STURMARK

ordförande för Humanisterna

Samtliga undertecknande är ledamöter i Humanisternas styrelse

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X