Annons
Recension

Vem är arg?Det gör ont att uteslutas

Publicerad

En av de sex böcker som är nominerade till Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok är Stina Wirséns bilderbok Vem är arg? Den skildrar (o)förmågan att leka tillsammans, och vad som händer när en lekkamrat utestänger en annan ur leken.
När nallen - bakom vars tilltufsade yttre kan anas ett otryggt inre - bygger ett torn får den gula katten med det inbjudande rosa hjärtat på magen inte vara med och leka. Bråk följer, nallen kastar en kloss i huvudet på katten och katten biter tag i nallens ben. Det slutar med att båda sitter och gråter, och det tycks som om den destruktiva leken gör extra ont just för att den är exkluderande.

Men gråten går över, och när tårarna har runnit färdigt förmår katten och nallen att leka tillsammans. Leken blir åter destruktiv, men på andra villkor; nu finns en lekfull
dialog i botten. Budskapet är föga originellt, men inte desto mindre sant: det gör ondare att få en kloss i huvudet när man är ensam och utesluten, än om man själv har valt att sparka ner sitt torn och har en lekkamrat som tröstar.
”Vem är arg?” är den ena av två små, fyrkantiga bilderböcker av Wirsén som mest förenas av formgivningen. Den andra bär titeln Vems byxor? och har ett pedagogiskt ärende av ett annat slag.
En nalle, en kanin och en fågel vill gå ut och leka, men måste klä på sig först. De börjar med byxorna och går vidare till skor och mössor, men väljer genomgående fel plagg vid första försöket. Fågeln tar kaninens byxor, kaninen tar nallens och nallen tar fågelns. Det lustiga i detta förstärks naturligtvis av de tre vännernas olika kroppskonstitution.
Spelet mellan texten och de avskalade och stiliserade bilderna i tusch och krita fungerar väl och är genomtänkt. I båda bilderböckerna finns också ett direkt tilltal som går via den vuxne till barnet: ”Men! Så får man väl inte göra! Titta!
Katten är ju jätteledsen! Det gör ont på katten!” kan det exempelvis låta i ”Vem är arg?”

Annons
Annons
Annons