Annons
X
Annons
X

”Det gör mig förbannad”

Rikspolischefen Bengt Svenson menar att Skånepolisens registrering av romer är olaglig – men att han själv inte varit medveten om datafilen, skriver nyhetsbyrån TT.

– Registreringen är helt oacceptabel, säger Bengt Svenson.

Rikspolischefen Bengt Svensson.
Rikspolischefen Bengt Svensson. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/TT

Rikspolischefen Bengt Svenson säger i en intervju med nyhetsbyrån TT att Skånepolisens registrering av romer är olaglig med tanke på hur många personer som funnits i datafilen, och att det är naivt att tro att endast en handfull människor haft tillgång till den.

– Det gör mig än mer förbannad att ingen annan har slagit larm mycket tidigare om oegentligheterna. Omfattningen av registreringen är helt oacceptabel och enligt min bedömning kan det inte vara annat än olagligt, säger Bengt Svenson till TT.

– Det finns ju till och med de som är döda och de som bara är ett par år gamla.

Annons
X

Rikspolischefen har nu kallat landets 21 länspolismästare till möte på onsdag för att diskutera frågan. Samtidigt hävdar Bengt Svenson att han själv inte känt till att Skånepolis registrerat romer, trots uppgifter att fler polismyndigheter haft tillgång till registret, bland annat Rikskriminalpolisen.

– De här analysfilerna hanteras av respektive polismyndighet, det är deras ansvar. Jag hade absolut ingen kännedom om det här, säger Bengt Svenson till TT.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se ”För tanken till 30-talets Tyskland” svd.se
Annons
Annons
X

Rikspolischefen Bengt Svensson.

Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X