Annons

Det glömda skafferiet

Nässlor, kirskål och löktrav brukade vara trädgårdslandets värsta gissel. Nu har till och med lyxkrogarna upptäckt ett nygammalt sätt att stoppa ogräset – i munnen. SvD jagar ogrästrendens rötter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det finns en växt som, åtminstone om den inte rensas bort, har oinskränkt makt på kolonilotten som jag och min flickvän sköter om. Tisteln. Reser vi iväg i två veckor tar den över allt utrymme. Kulturväxter som dill, krasse och sallad har ingen chans mot tisteln. För varje rot man sliter upp ur jorden känns uppdraget mer hopplöst. Om den bara gick att äta!

Ogräs känns ibland som ett tecken på naturens grymhet. Om det bara gick att äta det skulle människor inte behöva svälta så mycket. Konflikter som kretsar kring jordbruksmark skulle bli meningslösa. Och jag själv skulle inte behöva skämmas av jämförelsen med de andra kolonilotternas perfekta rader av hallon, rabarber och morotsblast. Tyvärr är det bara en dröm.

Annons
Annons
Annons