"Det ger effekt om man ser mer romskt i tv"

Jenni Kay i rollen som programledare för SVT:s program på romska. Nu är hon ett av namnen i en kampanj som ska lyfta romska förebilder för unga.
Jenni Kay i rollen som programledare för SVT:s program på romska. Nu är hon ett av namnen i en kampanj som ska lyfta romska förebilder för unga. Foto: Privat

Den 8 april firas romernas internationella dag – romadagen – för 50:e året. Men skillnaderna mellan unga med romsk bakgrund och andra i Sverige är fortfarande stor.

– Unga romer har inte samma känsla kring att lyckas, säger Jenni Kay.

Under strecket
Helena Björk / TT
Publicerad
Annons

Jenni Kay har just cyklat hem från stadshuset i Stockholm där den romska flaggan hissas mot en blå himmel för att att uppmärksamma internationella romadagen. Hon är ett av ansiktena i länsstyrelsen Stockholms kampanj "Jag är rom" som lyfter fram förebilder för unga romer i Sverige. Det är något som saknades när hon var yngre.

– Jag skulle önska att det fanns fler romska kvinnor som jobbade politiskt. Jag vet att det blir sådan effekt om man ser lite mer romskt i tv. Någon som är helt neutral och visar att det inte är konstigt att var rom, säger hon.

Annons
Annons
Annons