Annons

Joni Hyvönen:Det går inte att stiga ner i samma film två gånger

Polis med svindel: James Stewart i rollen som Scottie i Alfred Hitchocks ”Studie i brott”.
Polis med svindel: James Stewart i rollen som Scottie i Alfred Hitchocks ”Studie i brott”. Foto: TT

Alfred Hitchcocks ”Studie i brott” fick ett ljummet mottagande vid premiären 1958, men i takt med att folk började se om den kom den sakta men säkert att börja betraktas som en av historiens bästa filmer. De bästa konstverken kräver att man återkommer till dem, med nya ögon.

Under strecket
Publicerad

När ser man en film för första gången? Knappast den allra första. Den tidigaste upplevelsen är den mest opålitliga, även om den kan vara den starkaste. Man kan inte förlita sig på allt man har för ögonen som förstagångsbetraktare, upptagen som man är av nyhetens överraskningar och behag. Man ser om för att bekräfta eller omvärdera, så att det med tiden bildas en hel skvadron av uttolkare som ska samsas framför filmen. Man ser på nytt för att se på riktigt.

En film som behöver ses flera gånger är Alfred Hitchcocks ”Vertigo” (1958), på svenska känd under den smått vilseledande titeln ”Studie i brott”. För det är en film om yrsel, vertigo – en film som man ständigt misslyckas med att få syn på i sin helhet men ändå villigt går vilse i och vars irrgångar själva ger upphov till svindel.

Annons
Annons
Annons