Annons

Det går inte att bortse från klass och politik

Publicerad

I sin debattartikel om reaktionerna på stängningen av Lundsbergs skola vill Madeliene Gadd att diskussionen om skolan ska präglas av fakta och eftertanke och inte av klasskillnad och politik (
Brännpunkt 29/8). Det är välkommet att debatten lyfts från att handla om sensationslystnaden kring förbjudna nollningar till att handla om riksinternaten och de elever som går där. Men den diskussionen måste innefatta just klass och politik.

Gadd skriver att lundbergseleverna hånas på nätet efter ”förlegade stereotyper om överklass och elit”. Men överklassen är inte en förlegad stereotyp. Den är ett högst aktuellt samhällskilt. Med de ökande skillnaderna mellan rika och fattiga är det också en klass på frammarsch. Missförstå mig rätt. Det är inte fel i sig att vara överklass, och de driftigas eller rikas barn har inte begått något moraliskt brott annat än möjligen mot jantelagen. Det gäller också de elever som gått på Lundsbergs. Det är heller inte alla elever på riksinternaten som är barn till samhällets rikaste och inflytelserika, men riksinternaten är ändå inte vanliga skolor, och klass är en av de saker som skiljer dem åt.

Annons
Annons
Annons