Annons
X
Annons
X

”Det går frustrerande långsamt”

Jens Spendrups uttalande om att det saknas kvinnlig kompetens har mötts av sylvass kritik. Nu går han ut och förtydligar sitt resonemang för SvD Näringsliv. Men mothuggen fortsätter - allra senast från finansmarknadsminister Peter Norman.

Foto: LARS PEHRSON / SVD / TT.

Åsikterna kring Jens Spendrups uttalande i Ekots Lördagsintervju går vitt isär. I ett meddelande till SvD Näringsliv kommenterar Jens Spendrup nu intervjun.

– Jag förde i Ekots lördagsintervju ett resonemang om vad det kan bero på att alldeles för få kvinnor är representerade i de stora bolagens styrelser. Jag tror det bland annat beror på att färre kvinnor än män historiskt varit engagerade i företagande. Nu ser vi hur alltfler kvinnor engagerar sig i företagande vilket också kommer få genomslag i bolagsstyrelserna. Det går frustrerande långsamt men trots allt i rätt riktning. Jag tycker det är viktigt med fler kvinnor i ledande positioner. Mina tre senaste vd-rekryteringar har resulterat i att kvinnor fått dessa tjänster, skriver Jens Spendrup i en kommentar.

Rekryteringarna som hänvisas är Carola Lemne, blivande vd Svenskt Näringsliv, Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna och Maria Rankka, vd, Stockholms Handelskammare.

Annons
X

Men mothuggen fortsätter ändå att komma i strid ström.

Senast ut är finansmarknadsminister Peter Norman som anser att arbetet med att få in kvinnor i styrelserna går för långsamt och till och med minskar i styrelserna. Det är enligt honom själv hans högst privata åsikt. Men tonläget är skarpt och han gör jämförelser med de statliga bolagen där hälften av ledamöterna är kvinnor.

– Det har inte varit särskilt svårt eller utmanade att öka andelen kvinnor till 50 procent. Det har varit ganska lätt, konstaterar Peter Norman vid en pressträff i samband med Kollegiet för Svensk Bolagsstyrning högnivåsymposium.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Norman understryker dock att det inte är regeringens syn på frågan utan hans egen. Han påpekar att det inte är hans departement som driver den typen av fråga, men hans erfarenheter från bolagsstyrning i de statliga bolagen har stärkt honom i synen.

  ”Varför ska alla med en åsikt be om ursäkt?” borsforum.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: LARS PEHRSON / SVD / TT. Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X