Annons

Det går att lyfta vardagen för fattiga barn

Vi önskar att fokus nu ska ligga på konkreta lösningar på hur de fattiga barnens situation ska förbättras, skriver företrädare för Rädda Barnen.
Vi önskar att fokus nu ska ligga på konkreta lösningar på hur de fattiga barnens situation ska förbättras, skriver företrädare för Rädda Barnen. Foto: JUREK HOLZER
Publicerad

Barnfattigdomen ska bekämpas med en ny integrationspolitisk strategi, skriver Maria Larsson och Erik Ullenhag (
Brännpunkt 12/4). Det ser vi som ett steg i rätt riktning. I 10 år har att Rädda Barnen publicerat rapporter om barnfattigdom. Vårt fokus är barnen. Många hävdar att bästa boten mot barnfattigdom är att fler kan arbeta. Vårt svar till dem är att jobben visst är viktiga, det står tom i inledningen av vår rapport, men att barnen behöver stöd i dag. Makroekonomiska kalkyler är till föga hjälp för den som i dag inte har råd att delta i avgiftsbelagda skolaktiviteter. Utanförskapet måste brytas här och nu.

Kopplingen mellan integrationspolitik och barnfattigdom är viktig. I Rädda Barnens barnfattigdomsrapport har vi sedan 2002 också uppmärksammat den särskilda utsattheten hos gruppen med utländsk bakgrund och gör samma iakttagelse som statsråden – det är fem gånger vanligare för barn med invandrarbakgrund att tvingas växa upp i fattigdom, än för barn till svenskfödda föräldrar. Observera då att statistiken inte inkluderar asylsökande som väntar på besked om uppehållstillstånd. Det är tydligt att här har något gått snett. Det är en fråga om både integrationspolitik och välfärdspolitik och därför behövs lösningar som inkluderar olika politiska områden.

Annons
Annons
Annons