Annons

Det går att ha både trygghet och flexibilitet

Under strecket
Publicerad

I en replik vänder sig representanter för Kommunal, Handels och HRF emot min kritik av LO-förbundens ovilja att ta ansvar för den höga arbetslösheten bland unga (
Brännpunkt 3/4). Det glädjer mig att facken vill ta denna diskussion – vi är trots allt ense om att det inte är hållbart med en ungdomsarbetslöshetsnivå på 25 procent – men företrädarna för det fackliga etablissemanget står helt uppenbart tomhänta när det kommer till själva lösningsdelen av problematiken. Att i det sammanhanget kritisera de förslag på åtgärder som vi unga kristdemokrater tar med oss till diskussionen är minst sagt magstarkt.

De fackliga företrädarna påtalar att Sveriges ungdomar är en grupp som förtjänar samma villkor som övriga anställda. Ja, självklart – det står inte i motsats till att en ökad lönespridning, där lönen i större utsträckning anpassas efter den anställdes erfarenhet. Visst är det så att ungdomar i stor utsträckning missgynnas på dagens arbetsmarknad. Men det har att göra med just de relativt sett höga ingångslönerna och den strikta arbetsrätt som konsekvent diskriminerar de grupper som står allra längst ifrån arbetsmarknaden, ungdomar och personer med utländsk bakgrund.

Annons
Annons
Annons