Teresa Küchler:Det fria ordet hotas – fem år efter dådet mot Charlie Hebdo

Teresa Küchler
När Charlie Hebdo attackerades gick fransmännen ut på gatorna för att visa sitt stöd. Fem år senare ifrågasätts yttrandefriheten av allt fler.
När Charlie Hebdo attackerades gick fransmännen ut på gatorna för att visa sitt stöd. Fem år senare ifrågasätts yttrandefriheten av allt fler. Foto: Yvonne Åsell

I Paris har rättegången mot 14 misstänkta medhjälpare vid terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo 2015 inletts. Samtidigt ifrågasätter allt fler fransmän rätten att häda. Den yttrandefrihet som politikerna lovade att försvara hotas nu på flera håll i Europa.

Under strecket
Publicerad
Frankrike höll en tyst minut för offren för Charlie Hebdo-attacken. I dag är yttrandefriheten hotad på nytt.

Frankrike höll en tyst minut för offren för Charlie Hebdo-attacken. I dag är yttrandefriheten hotad på nytt.

Foto: Yvonne Åsell
Annons

BRYSSEL Få ögonblick lever så starkt i mitt minne som den tysta minut som hölls utanför katedralen Notre-Dame i Paris, dagen efter massakern på karikatyrtecknare och andra anställda på satirtidningen Charlie Hebdo i januari 2015.

Ett hav av människor höjde i tystnad pennor i luften, med tårar trillande ner för kinderna. En penna för det fria ordet, och ett försvar för Charlie Hebdos rätt att publicera teckningar som roar, berör, upprör – och hädar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons