Annons

Det förlorade landets siste stampoet

DARWISH DÖD. Nationalpoeten Mahmoud Darwish blev central för den palestinska identitetens utveckling efter kriget 1967. I liv och diktning var han rakryggad och konsekvent och blev därmed en inspiratör för många. På senare år skrev han mer allmängiltig poesi om människans resa genom livet.

Publicerad

Mahmoud Darwish, palestiniernas nationalpoet och en av arabvärldens största författare, har gått bort. Beskedet kom oväntat. Det är bara ett par veckor sedan Darwish läste nya dikter inför en entusiastisk publik i Ramallah. Det palestinska folket är i sorg, arabländerna är i sorg. President Mahmoud Abbas framträdde i tv lördag kväll och tillkännagav tre dagars landssorg. Tidningar och bloggsidor världen runt har fyllts med avskedshälsningar och sorgsna kommentarer. För inte så länge sedan drog han 25000 lyssnare till en uppläsning i Beirut. Och i uppläsningar som dessa har publiken deltagit som på en populär konsert eller ett idrottsevenemang, åhörarna kan många dikter utantill och skanderar med efter rytmen.

Mahmoud Darwish har som ingen annan uttryckt sitt folks kollektiva minne; hans poesi har förlänat det palestinska folkets moderna historia en monumentalitet som kanske kommer att visa sig mer effektiv än krig och politik. Detta är en av de gånger, en av de ganska många i historien, när poesin har visat sin styrka. Och därtill kommer att Mahmoud Darwishs poesi har en märklig konstnärlig vitalitet som överskrider Palestinas gränser.

Annons
Annons
Annons
Annons