Annons

Dick Harrison:Det förenar Manson och milisen i Michigan

Både Wolverine Watchmen (t.v en av de anhållna medlemmarna Adam Dean Fox) och Mansonfamiljen (på bilden ses ledaren Charles Manson vid arresterandet 1969)  har format sin världsåskådning genom skeva tolkningar av populärkultur.
Både Wolverine Watchmen (t.v en av de anhållna medlemmarna Adam Dean Fox) och Mansonfamiljen (på bilden ses ledaren Charles Manson vid arresterandet 1969) har format sin världsåskådning genom skeva tolkningar av populärkultur. Foto: AP

Det finns inte sällan en dialog mellan våldsbejakande rörelser och amerikansk populärkultur. Wolverine Watchmen, som tagit sitt namn från en HBO-serie, är bara en av många milisgrupper som inspirerats av fiktionen.

Under strecket
Publicerad

Michigans demokratiska guvernör Gretchen Whitmer.

Foto: Democratic National Convention/TT

Några medlemmar ur boogaloorörelsen övervakar på eget iniativ en demonstration mot Donald Trump i Tulsa i juni 2020.

Foto: Charlie Riedel/AP

USA har en lång historia av paramilitära grupperingar och religiösa sekter som vid en första anblick är svåra att ta på allvar, innan man inser att det är – eller riskerar att bli – blodig verklighet. I förra veckan greps 13 medlemmar ur milisgruppen Wolverine Watchmen och knappt hälften av dem har redan åtalats för sina planer att kidnappa Michigans guvernör Gretchen Whitmer – ett brott som vid fällande dom kan leda till livstids fängelse. Milisen tycks ha sporrats av den demokratiska guvernörens nedstängning av delstaten på grund av coronapandemin, vilken kritiserats hårt från konservativt håll.

Det finns flera exempel på en dialog mellan våldsamma rörelser och populärkultur – ett sådant är hur Charles Manson inspirerades av The Beatles och övertygade sina följare att texterna på ”The white album” förutspådde ett raskrig (en teori är att svarta skulle få skulden för de mord man sedan utförde på vita). Wolverine Watchmens namn för tankarna till mutanten från X-Men men också till HBO-serien ”Watchmen”, i vilken en militant grupp bryter sig in i polisers hem och dödar dem för att sedan rikta fokus på Vita Huset. Mycket riktigt började också Wolverine Watchmen rekrytera medlemmar i november 2019, kort efter seriens premiärdatum. Gruppen är i sin tur sprungna ur den större, löst sammansatta, Boogaloorörelsen som tagit sitt namn från ett skämt med koppling till 80-talsfilmen ”Breakin' 2: Electric Boogaloo”.

Annons
Annons
Annons