Annons

Det finns vägar att sätta press på Israel

Idag är det tänkt att FN:s säkerhetsråd ska ta ställning till palestiniernas ansökan om att Palestina ska bli fullvärdig medlem i FN. Alla vet att ansökningen kommer att avslås. Men EU och Sverige bör ta tag i det verkliga problemet och sätta press på Israel att sluta bryta mot folkrätten genom att villkora handelspolitiken. Det skriver Johannes Mosskin och Olle Svahn, Settler Watch.

Under strecket
Publicerad

Alla vet att den palestinska ansökningen om fullvärdigt FN-medlemskap kommer att avslås eftersom USA har lovat lägga in sitt veto i omröstningen om så behövs. USA och EU, men även Sverige, anklagar palestinierna för att med sin ansökan skada den sedan länge avstannade fredsprocessen. Det verkligt allvarliga problemet – att Israel i ökad takt koloniserar de områden där en palestinsk stat är tänkt att etableras – fortsätter att bemötas med flathet. 44 år av tomma ord måste övergå i handling. Sverige och EU måste använda handelspolitiken för att tvinga Israel att respektera folkrätten och upphöra med sin expansion av bosättningarna så att en tvåstatslösning kan bli möjlig.

I juni 1967 ockuperade Israel Gaza och Västbanken, inklusive östra Jerusalem. Sedan dess har varje israelisk regering kontinuerligt brutit mot folkrätten genom att tillåta och uppmuntra sin befolkning att flytta till bosättningar på ockuperat område. I dag lever över en halv miljon bosättare där en framtida stat för palestinier är tänkt att bildas.

Annons
Annons
Annons