Annons
X
Annons
X

”Det finns skäl för borättsköpare att se upp”

”Lägg korten på bordet!” Det rådet får byggbolagen som just nu avgör om de ska låta bostadsrättsköparna flytta in i nyproduktion trots att de ekonomiska planerna fortfarande är progressiva.

Progressiva avskrivningar
Johan Arvidsson med sambon Cecilia Hoel och dottern Felicia Hoel. Tvillingpojkarna har inte fått några namn ännu.
Johan Arvidsson med sambon Cecilia Hoel och dottern Felicia Hoel. Tvillingpojkarna har inte fått några namn ännu. Foto: YVONNE ÅSELL

Sedan den statliga Bokföringsnämnden för en vecka sedan förbjöd progressiv avskrivning på byggnader, har rättsläget klarnat för hur man ska upprätta årsredovisningar i det befintliga bostadsrättsbeståndet.

Men i stället har försäljningen i nya bostadsrättsföreningar med progressiva planer hamnat i en gråzon. I nyproduktion finns nämligen ingen årsredovisning, utan bara den ekonomiska planen som certifieras enligt Boverkets regelverk – regler som fortfarande saknar förbudet mot progressivitet och inte heller begär att någon avskrivning måste ingå i månadsavgiften.

I till exempel Norra Djurgårdsstaden i Stockholm övervägde byggbolaget Järntorget att fortsätta att sälja på progressiv avskrivningsmodell, trots att det är förbjudet i kommande årsredovisningar.

Annons
X

– Det måste innebära att styrelsen får ett felaktigt underlag och tvingas höja avgifterna redan första året. Är inte det att lura och vilseleda dem som är på väg att köpa bostadsrätter i föreningen? Kan det ens vara tillåtet, frågar sig köparen Johan Arvidsson som trots allt hoppas våga flytta in i sin nya förening.

Det är hela bostadsrättsbranschen som just nu diskuterar hur snabbt man måste styra om till mer rättvisande planer efter Bokföringsnämndens beslut om förbudet mot progressiv avskrivning i årsredovisningar. När SvD Näringsliv frågar Järntorgets vd Martin Arkad om försäljningen i Norra Djurgårdsstaden, blir dock svaret att man nu ändrar sig.

– Givetvis kommer vi att upprätta en plan utan progressiva avskrivningar. Om någon kund upplever att de i detta skede vill kliva av ett påtecknat förhandsavtal, kommer vi att medge dem att göra detta. Ett brev till kunderna kommer att gå ut denna vecka, svarar han.

Från Institutet för fastighetsrättslig forskning, IFF, vid Juridiska fakulteten i Uppsala är också rådet tydligt till byggbolag och ombildningskonsulter att lyfta bort progressiviteten innan man fullföljer kontrakteringen med bostadsrättsköpare i nya föreningar.

– Hela poängen med ekonomiska planer är ju att lägga korten på bordet så att nytecknarna – köparna – får en rättvisande bild, säger Erika Björkdahl som är chef för IFF.

Klart är att lagens syfte med ekonomiska planer i nyproduktion är att ge god information i ett läge där årsredovisningar ännu inte finns.

– Jag lutar alltså åt att man i nyproduktionen måste korrigera de progressiva planerna, säger Erika Björkdahl.

Men i branschen går åsikterna just nu starkt isär. På konsultfirman Jurideko med många byggbolag som kunder bedömer grundaren Pauline Berglund att man bara i vissa fall måste byta ut redan upprättade progressiva planer i nyproduktionen. Enligt henne är den avgörande frågan huruvida förändringen är väsentlig för föreningsekonomin, något som enligt henne är en bedömning som får läggas över på föreningens revisorer om köpare vill ha besked.

– Årsavgifterna kanske inte behöver påverkas, säger Pauline Berglund mot bakgrund av att föreningars likviditet inte måste påverkas om man väljer att ha balanserade underskott i årsredovisningarna.

Men Johan Arvidsson, precis nybliven tvillingfar, som kommer att betala över sex miljoner kronor för sin lägenhet på Norra Djurgården menar att det vore anmärkningsvärt om byggbolag vid så stora affärer inte vill erbjuda rättvisande ekonomiska planer med en avskrivningsmodell som redan från start stämmer med den avskrivning som föreningen måste ta upp i den årsredovisning som påbörjas om bara ett halvår.

– Det finns just nu skäl för många köpare att se upp med att progressiva ekonomiska planer ligger kvar. Men det finns också andra sidor av detta som kan fortleva, till exempel praxis med progressiva amorteringar som i kombination med en långsiktigt alltför låg kalkylränta ger föreningen högre kostnader på sikt, varnar Johan Arvidsson, som själv har god insikt i byggbranschen.

Den relativt stora grupp av bostadsrättsköpare som nu befinner sig i en situation där de har tecknat bindande förhandsavtal med byggmästarbildade föreningar med progressiva avskrivningsplaner kan ha laglig rätt att stiga av. De har i så fall också rätt att få ränta på sin handpenning samt återbetalning av andra kostnader, till exempel tillvalskostnader för lägenhetens utrustning.

Klart är att bostadsrättslagen förbjuder föreningar att upplåta bostadsrätter om den ekonomiska planen inte uppgraderas vid ”väsentliga förändringar” i föreningens ekonomi. Detta gäller till exempel om årsavgifterna för bostadsrätten visar sig bli mycket högre än vad som angavs i förhandsavtalet vid nyproduktion. Konsumenten har i så fall tre månader på sig att stiga av kontraktet från den dag då han eller hon fick kännedom om de mycket högre årsavgifterna.

– Men lagen talar alltså om ”väsentliga förändringar”. Det ska alltså vara mycket stora skillnader, påpekar Erika Björkdahl.

Annons
Annons
Annons
X

Johan Arvidsson med sambon Cecilia Hoel och dottern Felicia Hoel. Tvillingpojkarna har inte fått några namn ännu.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X