Annons

Det finns mycket att göra utanför klimatmöten

Ytterligare ett klimattoppmöte läggs till handlingarna. Än en gång åker världens ledare hem tomhänta efter att förhandlingarna låst sig i nyckelfrågor. Men det var inte ett misslyckande för värdlandet Qatar, för Lena Ek och hennes 193 ministerkollegor som förhandlare eller för miljöorganisationerna som påtryckare – utan en självklar följd av klimattoppmötena som sådana. Det skriver Lorentz Tovatt och Mattias Goldmann, båda delegater i Doha.

Under strecket
Publicerad

FN:s klimattoppmöten följer samma upplägg varje gång. Förväntningarna trissas upp inför mötet, som avslutas med att delegater och observatörer åker hem besvikna. Problemet är inbyggt i själva systemet. Det är naivt att tro att världens länder, med så många olika intressen, ska kunna enas om ett globalt, ambitiöst och juridiskt bindande avtal som tar ner koldioxidutsläppen på en hållbar nivå.

Efter varje klimattoppmöte som inte levt upp till förväntningarna kommer ett koppel av tankesmedjor och fristående förståsigpåare som slår fast att FN-spåret måste överges. Denna debatt brukar mynna ut i att man slår fast att FN trots allt är det bästa instrument vi har, och därefter förblir allt vid det invanda tills nästa toppmöte. Det är nu dags att komma vidare, på fem områden.

Annons
Annons
Annons