Annons

Margit Richert:Det finns människor som verkligen borde skämmas

”Flygskammandet” kan kosta Greta Thunberg Nobels fredspris.
”Flygskammandet” kan kosta Greta Thunberg Nobels fredspris. Foto: Esteban Felix/TT

”Flygskammen” kan kosta Greta Thunberg Nobels fredspris. Men en sådan stark och obehaglig känsla som skam hade inte växt fram hos oss om den inte var evolutionärt viktig.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Nu går skam på torra land. Det talas i alla fall mycket om denna vår obehagligaste känsla. Senast ut var en tidigare ledamot för Nobels fredspris, som hävdade att fenomenet flygskam ligger Greta Thunberg i fatet, att själva begreppet kan hindra henne från att få priset. Och sedan kommer den, meningen vi har kunnat läsa i otaliga variationer snart sagt överallt de senaste åren: ”Skam är inte en konstruktiv känsla för att få till en förändring.”

Nähä? Att påståendet blivit populärt är inte konstigt – vilka, andra än utstuderade masochister, gillar att skämmas? Själva poängen med denna urtidskänsla är att vi ska göra allt i vår makt för att undvika den. Skam är gruppens starkaste vapen att ta till, ett sätt att hindra överträdelser, helst redan innan de begåtts. Skam är kollektivets internaliserade sedesrotel, en vedervärdigt smutsig känsla av att ha gjort riktigt fel.

Annons
Annons
Annons