Det finns inte någon åsiktskorridor

Uppfattningen att man inte skulle få säga vissa saker lägger en våt filt över svenskt debattklimat. Konsekvensen blir att vi som inte håller med om så kallade ”tabubelagda” åsikter inte längre förväntas argumentera emot dem med full kraft och påtala hur korkade de är, skriver Per Altenberg (FP).

Under strecket
Publicerad

Per Altenberg

Foto: SARA RAVID
Annons

Det har länge pågått en metadebatt som går ut på att det finns tabubelagda ”politiskt inkorrekta” åsikter som man inte får uttrycka. Från början handlade det om sverigedemokrater som ville göra sin främlingsfientliga agenda mer legitim, men efterhand har uppfattningen omfamnats av allt fler opinionsbildare, nu senast i kölvattnet av debatten om Karl Ove Knausgårds kulturartikel i DN den 19 maj.

Av en rad olika skäl är denna metadiskussion problematiskt. Till att börja med är utgångspunkten felaktig. Vad man får säga i Sverige begränsas lagligen bara av yttrandefriheten. Mot det invänder få. Men allt fler utnyttjar också friheten för att uttrycka till exempel antifeministiska och invandringskritiska åsikter. Kritiska åsikter om migration och ”radikalfeminism” är numera vardagsmat bland opinionsbildare. Att vara politiskt inkorrekt har i själva verket blivit högsta mode i svensk samhällsdebatt.

Annons
Annons
Annons