Annons
Recension

Möter dig i LarnacaDet finns inget vi och dom

POLITISKT MORD En svensk-iransk kvinna reser till Cypern och Iran för att få veta vad som hände när hennes pappa sköts på öppen gata. Det iranska förtrycket tränger rakt in i den svenska vardagen i Azar Mahloujians roman.

Uppdaterad
Publicerad

Den nya romanen av Azar Mahloujian – hennes första fiktiva verk sedan ”Älskar du någon annan?” (2002) – marknadsförs i baksidestexten som en verklighetsbaserad thriller. Jag värjer mig lite mot benämningen ”thriller”; för även om ”Möter dig i Larnaca” innehåller sina spänningsmoment är det inte i första hand det jag tänker på i denna mörka historia. Åtminstone inte i bemärkelsen ”spänningslitteratur”. Här är mordet redan begånget, och vi vet att mördaren med största säkerhet är den iranska regimen. Hamid, en motståndsman som lever i politisk exil i Sverige, reser mot bättre vetande till Larnaca på Cypern för att få träffa sin mamma för första gången sedan han lämnade Iran. Han skjuts ner på öppen gata, och mordet tigs ihjäl.

20 år senare brottas hans vuxna dotter med alla frågorna kring en pappa som hon aldrig hann lära känna. Vem var han? Vad hände egentligen med honom den där kvällen? Hon bestämmer sig för att, mot sin svenska mammas vilja, forska i saken. Hon reser till Cypern och till Iran, men möts av tystnad överallt. Inte heller de svenska myndigheterna vill kännas vid mordet.

Annons
Annons
Annons