Det finns inget som heter miniamarone

BITTERLJUVT ”Nästan som amarone” är ett smått uttjatat begrepp. Många är det som vill slå mynt av det smak- och alkoholrika originalet. Mikael Mölstad reder ut begreppen.

Under strecket
Publicerad
En importör vinexperten pratat med säger att det är som rena vilda västern när det gäller amaronevinerna – eller snarare kopiorna av det riktiga vinet.

En importör vinexperten pratat med säger att det är som rena vilda västern när det gäller amaronevinerna – eller snarare kopiorna av det riktiga vinet.

Foto: COLOURBOX
Annons
En importör vinexperten pratat med säger att det är som rena vilda västern när det gäller amaronevinerna – eller snarare kopiorna av det riktiga vinet.

En importör vinexperten pratat med säger att det är som rena vilda västern när det gäller amaronevinerna – eller snarare kopiorna av det riktiga vinet.

Foto: COLOURBOX
En importör vinexperten pratat med säger att det är som rena vilda västern när det gäller amaronevinerna – eller snarare kopiorna av det riktiga vinet. Foto: COLOURBOX

För lite mer än tjugo år sedan fick jag en av mina största wow-upplevelser i vinsammanhang. Det var vid en lunch i mitt dåvarande hemland Schweiz. Min gäst ville bjuda på något extra: ett glas Amarone della Valpolicella. Jag minns fortfarande den första klunken – en mäktig portvinskropp i en elegant stram kostym.

Det blev kärlek vid första glaset. Och kanske bidrog namnet amarone till det. Det är ju så lätt för oss icke-latinare att förväxla amaro med amore. Amaro betyder i stället bitter.

LÄS MER:
Mr Amarones egna ord om vinsuccén

Det som imponerade mest var alkoholhalten: över 14 procent. Och det kändes inte spritigt alls. Idag är 14 procent vardagsmat i vinvärlden. För 20 år sedan låg ett genomsnittligt vin på 12–13 volymprocent alkohol.

Annons
Annons

Vid mitten av 1990-talet började amarone sitt segertåg över världen anförda av vinhuset Masis härförare Sandro Boscaini. Man kan lugnt påstå att amaronevinerna genom sin popularitet eldade på den gryende trenden med alkoholstinna viner.

I Sverige idag är amarone så populära att varje importör vill ha ett märke i sin portfölj. Tyvärr finns det inte så många producenter. Förvirringen ökar också när namn som ripasso, recioto, miniamarone och appassimento dyker upp. Låt mig därför reda ut begreppen.

Metoden för att göra amaroneviner kallas appassimento – vilket betyder skrumpning. Ett amaronevin görs på druvor från Valpolicella i Venetien som fått skrumpna i cirka tre månader. De förlorar då 30–45 procent av sin vätska. Kvar blir mest druvsocker, extrakt och skal.

När denna druvmust får jäsa ut till ett torrt vin får man ett Amarone della Valpolicella. Druvor, ursprung och tillverkningsmetod är noga reglerad i den italienska vinlagen.

Ursprunget till amarone är de så kallade reciotovinerna. Det görs på samma sätt med skillnaden att vinet slutat jäsa när det fortfarande finns sötma kvar. Recioto är alltså ett sött rött vin.

Hos föregångaren, vinhuset Masi, experimenterade man fram ytterligare en metod som döptes till Ripasso. Den innebär att man använder de söta skalresterna från amaroneproduktionen och blandar det med vanligt Valpolicellavin. Blandningen jäses och blir till ett vin med en viss amaronekaraktär. Men amarone är det inte.

Ett riktigt amaronevin är dyrt och komplicerat att tillverka. Problemet är att amarone blivit så populärt att produktionen inte räcker till. Därför försöker många producenter få det att låta som om ripasso är en billigare amarone. Det är det alltså inte. Och namn som miniamarone som använts i marknadsföringen i Sverige är nu förbjudet.

Istället har appassimento lanserats som ett begrepp för viner som ska vara som amarone – fast billigare. Dessa viner borde också göras precis som amarone. Men det är sällan sant.

Sanningen är att appassimentoviner görs lite hur som helst på torkade druvor – och ofta är det bara en del av druvskörden som torkats. Det finns inget reglerat. En importör jag pratade med påstår att det är rena vilda västern.

I takt med att populariteten för alla dessa viner gjorda på skrumpna druvor bara ökar kommer allt fler mediokra massproducerade varianter. Vill du uppleva den riktiga amaronekänslan ska du hålla dig till de kända producenterna. Är det alltför billigt är det förmodligen heller inte bra.

Själv dricker jag alltmer sällan amarone. På tjugo år har kärleken svalnat betydligt. Men när en stor amarone öppnar sig under min näsa kan jag lätt återkalla känslan.

LÄS MER:
Hur mycket alkohol ska vin innehålla?

LÄS MER:
Halvflaskor räcker till en hel middag

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons