Annons
X
Annons
X

”Det finns ingen utväg härifrån”

Våldet i Husby har spridit sig från förort till förort den senaste veckan. Journalisten och Husbybon Duraid Al-Khamisi har mött en av männen som kastar sten och bränner bilar på hans barndoms gator.

(uppdaterad)
Bil brinner vid Ärvingeskolan i den västra Stockholmsförorten Kista på tisdagskvällen.
Bil brinner vid Ärvingeskolan i den västra Stockholmsförorten Kista på tisdagskvällen. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Solen skiner över Husby. Barnen cyklar runt, spelar fotboll och äter glass. Glassplittret från telefonkuren som slagits sönder under kravallerna glittrar som små kristaller på marken. Stämningen är lätt nedstämd.

Jag träffar Omar, som vi kan kalla den 21-årige stenkastaren och bilbrännaren från Husby. Han langar bekymmerslöst iväg en påse marijuana till en jämnårig kille. Det är så han försörjer sig när han går arbetslös – genom att sälja knark. Trots att han deltagit i flera utbildningsprogram som kommunen anordnat, har han inte kommit ut i arbetslivet.

– Även om man försöker finns det ingen utväg härifrån, säger han.

Annons
X

Omar deltar i kravaller. Han kastar sten. Bränner bilar. Men han gillar att röka gräs och diskutera politik också. Jag har själv hört honom argumentera med forskare och debattörer på medborgarkaféet Harakat i Husby. Men Omar väljer att visa sitt missnöje med våld som metod. Han säger att det är rätt väg att gå.

– Folk vill att man ska skriva artiklar, debattera, använda demokratiska system. Allt det där har gjorts, och vad har förändrats, vad har politikerna gjort för att göra livet bättre för ungdomar?

Orsaken till kravallerna är enkel att lista ut. Lösningen likaså, anser Omar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Ta vilken tidningsrubrik du vill, till exempel: ”40 aggressiva ungdomar kastar sten”. Byt ut ordet ”aggressiva” mot ”arbetslösa” så får du svaret på problemet, säger Omar.

  Men att ni bränner bilar, krossar fönsterrutor, skrämmer våra mammor och förstör våra gårdar – är det rätt väg att gå?

  – Vad är det du inte fattar med att folk skiter i allt det där? Vadå bilar och fönsterrutor? Ge folk ungdomsgårdar. Ge folk utbildning, jobb. Inte fler poliser som patrullerar på gatorna och leker snäll-polis-dum-polis.

  Omar medger att många av de som deltar i kravallerna gör det för att roa sig. Jag har själv hört dem skratta högt, när de inte vrålar eller hotar. Men jag har också sett polisens provokationer, aggressivitet, knytnäves- och batongslag, visitationer och kontroller i Husby. Jag har hört deras förolämpningar och glåpord under kravallerna.

  Min mamma har inte mått så bra på sistone. Den första natten av kravallerna såg hon från köksfönstret hur polisen släppte hundar efter förbipasserande kvinnor och barn. Andra natten såg hon från balkongen hur ungdomar kastade sten mot brandkåren och satte eld på grannarnas bilar. Hon säger att det räcker med bråk. Sverige är ett bra land. Ett vackert land. Många i Husby har flytt från krig. Därför ska man vara tacksam för det man har.

  Allt det här berättar jag för Omar.

  – Hur länge ska vi vara tacksamma för det vi har? Det finns minst 300 ungdomar (bekräftad siffra är cirka 500 personer /reds anm) i Husby som inte ens får socialbidrag till mat och hyra. Deras föräldrar sitter arbetslösa hemma. Föräldrarna ser själva ingen mening i livet. Då blir det svårt att få barnen att kämpa. Men så fort någon eldar upp en bil så blir folk arga som om bilarna vore heliga tempel.

  Tänker alla så eller finns det de som gör det enbart för att roa sig?

  – När du har något att förlora så bråkar du inte. Då är du rädd att förlora ditt jobb, din utbildning. Nu har folk inget att förlora på att bråka med polisen.

  Jag och Omar skiljs åt. Ett par timmar senare ses vi till rytmerna av afrikanska djembetrummor och brasiliansk samba på Husby torg. En manifestation mot bilbränder och polisbrutalitet pågår. Flera hundra personer finns samlade.

  – Kolla på dem. De tror att deras tal och trummor får problemen att försvinna, säger han.

  Omar säger att polisens dödskjutning i Husby blev en tändande gnista för kravallerna. Men det hade lika gärna kunnat vara en helt annan situation. Nu vill han inte att kravallerna tar slut.

  – Första natten var vi lugna, men polisen slog människor som inte hade något med kravallerna att göra. Andra natten kom det ungdomar från Tensta och Rinkeby, samlade mot polisen.

  – Sanningen är att du får en kick av att sätta makten på plats. De som alltid trakasserar och behandlar dig som skit, fortsätter han.

  Framför mig på torget ser jag de som förkastar bränderna. Jag ser de som står upp för sin ort, de som väljer att förklara i stället för att fördöma och anklaga. Jag ser ungdomar som hur hårt de än kämpar och sliter alltid kommer i andra hand. Knarkare, kriminella, akademiker, välutbildade, äldre kvinnor och barn. Och jag ser de som lever med ett avgrundslöst hat. Politiker som samlar poäng genom att kritisera motståndarsidan. Jag ser journalister och tv-kameror som svartmålar en hel förort, vissa i skyddsvästar, andra med livvakter. Jag ser poliser, de goda människorna och de som provocerar.

  Bredvid mig står Omar kvar. Nu ensam med en cigarett i handen. Han stirrar ut mot folkhavet en lång stund. Sen säger han:

  – De står där, lyssnar på varandra och hatar oss. Men vem lyssnar på ungdomarna?

  Duraid Al-Khamisi

  Annons
  Annons
  X

  Bil brinner vid Ärvingeskolan i den västra Stockholmsförorten Kista på tisdagskvällen.

  Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X