”Det finns ingen att rösta på”

I Mellatparken i norra Teheran röstade människor i det fria, under trädens skugga, övervakade av en k-pistbeväpnad vakt och personal från väktarrådet och andra myndigheter. Den kvinnliga läkaren Faranak Alinejad i lila sjal lade sin röst på reformkandidaten Mustafa Moin för att ”se till att vi inte hamnar i mörkret igen”. Hon tycker att de många iranier som bojkottar valet gör fel.

Under strecket
Publicerad
”Jag älskar mitt land och jag vill att det ska bli bra”, säger läraren Shaygan Far, här med dottern Parisa. Vem hon röstat på vill hon inte avslöja.

”Jag älskar mitt land och jag vill att det ska bli bra”, säger läraren Shaygan Far, här med dottern Parisa. Vem hon röstat på vill hon inte avslöja.

Annons

TEHERAN
– Vi kvinnor är under störst press och de som bojkottar valet gör inget för att kvinnorna ska kunna andas friare. Jag vill inte lämna mitt land, men jag vill att mina två döttrar ska få en bättre framtid. De som bojkottar valet förstår kanske inte att vi kvinnor håller på att kvävas, att vi inte orkar vänta längre, säger Faranak Alinejad.
48 miljoner iranier från 15 år och uppåt hade rätt att rösta i gårdagens presidentval och en av de stora frågorna gäller valdeltagandet, som anses bli betydligt lägre i Teheran än i småstäder och på landsbygden.

Ett högre valdeltagande anses gynna reformkandidaten Mustafa Moin, som lovar att hans förändringspolitik ska vara mindre kompromissvillig än den avgående presidenten Mohammed Khatamis. Han är redo att bilda en koalition med det icke tolererade oppositionspartiet Iranska frihetsrörelsen (lett av veteranpolitikern Ibrahim Yazdi) och vill ta in sunnimuslimer i sin regering – något som hittills varit omöjligt i det shiastyrda Iran.
Moin är öppen för att ändra på konstitutionen ”om folket vill det”. Hans sista kampanjmöte i Teheran för några kvällar sedan förvandlades till en kraftfull protest mot fängslandet av politiska fångar som Akbar Ganji och Nasser Zarafshan, berättar Moinanhängare som var där för SvD.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons